Avantura bez kompleksa: Bajke za odrasle Nataše Šotre

Bajke za odrasle počinju pričom “Krušku želim, ne jabuku” , a zatim slijede i ostale “Prsten”, “Jagoda Malina”...
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 12:51h

“Šećernu vunu”? naziv je knjige bajki za odrasle autorke Nataše Šotre, koja sadrži kratke priče i novele.

Bajke za odrasle počinju pričom “Krušku želim, ne jabuku” , a zatim slijede i ostale “Prsten”, “Jagoda Malina”, “Bakina čarobna formula” “Idem, al' ostajem” “Čokoladna Mačka”, “Negl A”, “Neistinita priča”, “Neodgovarajuća veličina” , “Staklene cipelice”, “Na jezeru” , “Zlatni šaran”, “Vespula squamosa”, “Krilati potkresani”.

U recenziji pod naslovom “Neobično oblikovanje čudnog svijeta” Marijan Mašo Miljić, između ostalog, piše da je “naizgled lako, ali u suštini vrlo teško i neizvjesno zaputiti se u stvaralačku avanturu pisanja kratkih priča i novela. Ponekad ih je teško razdvojiti, a često se miješaju i prepliću. Pisati kratke priče ili novele veliki je izazov. To podrazumijeva ne samo izuzetan dar nego i vještinu, iskustvo književno i životno”.

On dalje navodi da se “mlada spisateljica Nataša Šotra bez kompleksa i naročitog straha upustila u stvaralačku avanturu pisanja i kratkih priča i novela”.

Đuro Radosavović je zapisao da je jedan od glavnih zadataka koje pisac sebi postavlja da mora sumnjati u sve!

“U svojim pričama Nataša Šotra ne sumnja u istoriju i predanja, što obično čine pisci, već ona zadire još dublje i dalje - sumnja u bajke, prvo predanje sa kojim se susrećemo kao djeca. Način na koji autorka rekonstruiše bajke i analizira emotivno stanje likova iz poznatih bajki, navodi nas da osjetimo svijet bajki kao paralelan ovom našem”, zapisao je Radosavović i dodaje da nas autorka navodi da dalje razvijamo pojedinačne sudbine likova iz bajki i da tačka na posljednjoj rečenici bajke ne bude kraj njihovih života.

Bonus video: