Marković zna ko švercuje cigarete, ali neće da kaže

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde odbija da odgovori ko se “dobro snalazi na ilegalnom tržištu cigareta”
338 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 16:26h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković nije želio da objasni na koga je mislio kada je nedavno rekao da se pričom o fabrici cigareta u Mojkovcu skreće pažnja sa onih “koji se veoma dobro snalaze na ilegalnom tržištu cigareta”.

“Nema potrebe da objašnjavam. Ja sam tačno rekao i znam zbog čega sam to rekao”, kazao je Marković novinaru “Vijesti” poslije prezentacije Nacrta zakona o naknadi štete žrtvama krivičnih djela.

Nakon što je Marković rekao da ne želi da pojašnjava šta je takvom izjavom mislio, iz njegovog kabineta “Vijestima” je nakon gotovo mjesec dana zvanično odgovoreno na pitanja koja su poslata 24. novembra: “Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković je načelnog stava da svoje javno iznesena mišljenja, dakle i ona saopštena gostujući u emisiji 'Načisto', neće naknadno dodatno pojašnjavati”, piše u odgovoru koji je potpisala Ana Radusinović.

Marković je gostujući na Televiziji Vijesti 22. novembra rekao: “Slutim da fabrika u Mojkovcu služi kao dobar paravan za one koji se veoma dobro snalaze na ilegalnom tržištu cigareta... Mislim da pažnju treba usmjeriti ka tom segmentu, a ne ka fabrici koja je pred gašenjem”.

“Vijesti” su dan kasnije pitale ko su ti koji se, prema njegovom saznanju, dobro snalaze, ali su ostale bez odgovora.

Fabrika "Tara" u Mojkovcu

Nije objašnjeno ni na koji način je otvaranje priče o mojkovačkoj fabrici pomoglo ljudima, za koje Marković sumnja da se dobro snalaze na ilegalnom tržištu cigareta.

“Da li ste svoje slutnje podijelili sa nadležnim državnim organima, policijom ili tužilaštvom? Ako jeste, kada i sa kojim organima, kao i imate li povratne informacije o tome šta je povodom toga urađeno? Ako nijeste, zašto nijeste, s obzirom na Vašu obavezu kao visokog državnog funkcionera, ako ne kao građanina, da prijavite svako krivično djelo i počinioce”, jedno je od pitanja, koje su “Vijesti” poslale nakon gostovanja potpredsjednika Vlade u emisiji “Načisto”.

Konstatovano je i da se iz tog Markovićevog TV nastupa može zaključiti da on zna da se u "fabrici pred gašenjem" nije desilo ništa nezakonito, jer tvrdi da pažnju treba usmjeriti negdje drugo.

“Na osnovu čega to tvrdite ako kažete da nemate nikakve veze sa fabrikom”, još jedno je od pitanja koje je ostalo bez odgovora.

Ministar pravde Marković u istoj emisiji je izjavio da je imao potrebu da javno demantuje da ima veze sa tom fabrikom, nakon što je to objavila “jedna novina i njen novinar”.

On, takođe, nije odgovorio o kojoj novini i novinaru se zapravo radi.

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a na kraju i fizičkog napada, nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu.

Policija je poslije njenih tekstova počela da provjerava poslovanje te fabrike.

U podgoričkom Osnovnom sudu u toku je proces protiv dvojice predstavnika firme “Montenegro tobacco company”, za ugrožavanje sigurnosti ekipe “Vijesti”, a nedavno je Milan Grgurević iz Danilovgrada osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerci.

Lakić je sedmog marta napadnuta ispred vrata svog stana, a par dana kasnije za to je optužen i uhapšen Podgoričanin Ivan Bušković (29). On je osuđen na devet mjeseci zatvora.

Galerija

Bonus video: