Budžet za CNP: Sudar novca, želja i mogućnosti

Budžet crnogorskog nacionalnog teatra za segment “Pozorišna djelatnost” je 1.263.000 eura
106 pregleda 0 komentar(a)
CNP, Foto: Arhiva "Vijesti"
CNP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.12.2012. 17:08h

Crnogorsko narodno pozorište je prema predlogu budžeta za sljedeću godinu na raspolaganje dobilo 1.837.337, što je za oko 200 hiljada eura manje od prošlogodišnjeg, koji je iznosio 2.026.083 eura (a koji je takođe bio umanjen za isti iznos u odnosu na 2010).

Direktor CNP-a Janko Ljumović kazao je da će to smanjenje uticati na planirani program.

"Jedan aspekt novog budžeta jeste sve ono što će biti mogućnost ostvarenja novih programa i produkcija shodno smanjenju programskog budžeta i svih drugih budžetskih pozicija koji su u funkciji osnovne djelatnosti, a drugi problemski aspekt jeste sistem pozorišne produkcije koji je nastao u proteklim godinama i koji čini nas reprizni program. "Sudar" ta dva modela sigurno će uticati na odluke na koji način ćemo programirati naše mjesečne repertoare", rekao je Ljumović “Vijestima”.

Zarade i doprinosi 807 hiljada eura

Budžet crnogorskog nacionalnog teatra za segment “Pozorišna djelatnost” je 1.263.000 eura, od kojih na zarade i doprinose ode 807 hiljada, što je za 30 hiljada manje u odnosu na prošlu godinu. Menadžment ove kuće će se tako suočiti ili sa smanjenjem plata zaposlenih ili sa otpuštanjem radnika.

Za produkciju pozorišnih predstava, program, gostovanja, reprize i sve ono što čini pozorište, računovodstvo CNP-a na raspolaganju ima svega 277.000 eura, što je za oko 100.000 manje nego protekle sezone.

Rashode za materijal neophodan za samu pozorišnu djelatnost, Ministarstvo finansija je takođe skratilo

"Suoačavamo se za izazovima, na koji način alternativno možemo finansirati pozorište u odnosu na dodatne izvore prihoda od sponzora, prodaje i interesa javnosti da kupovinom pozorišnih karata podrži rad nacionalnog teatra, razvijanjem donatorskih linija podrške, ali i lobiranjem kod donosilaca odluka o značaju javne podrške za kulturu, bez koje nema ni savremenog kulturnog identiteta", rekao je Ljumović, komentarišući radikalna smanjenja sa kojima se ova kuća srijeće u posljedjih par godina.

Da će uprava morati da uvede stroge mjere štednje, svjedoči i činjenica da je za službena putovanja ove godine potrošeno 20.000 eura, dok će naredne za tu namjenu imati na raspolaganju znatno manje - 13.500, a smanjena je i stavka održavanja sa 18 na 13 hiljada, kao i “komunalne naknade” za koje je sljedeće godine predviđeno duplo manje - umjesto 35, na to će otići 16 hiljada eura.

Savjet i uprava najčešće ne znaju sa koliko novca mogu da raspolažu za ono čime se predstavljaju javnosti

Rashode za materijal neophodan za samu pozorišnu djelatnost, Ministarstvo finansija je takođe skratilo, pa je energija sa ovogodišnjih 83, pala na 37 hiljada eura. Naredne godine će CNP izdvojiti 500 eura na usluge stručnog usavršavanja, a prijemi i kokteli nakon premijera i važnih događaja će najvjerovatnije biti skromniji jer je za reprezentaciju dodijeljeno svega 500 eura.

Manji honorari

Znatno su manji i navodi za honorare i izdaci za ugovore o djelu, a za članstvo i učešće crnogorskog nacionalnog teatra u domaćim i međunarodnim organizacijama, moći će da plate ne više od 8.000.

Za cjelokupne troškove “Administracije” je raspisano 568.240,40 eura. Od toga su neto zarade 247.352,10, a ostalo su doprinosi, troškovi za reprezentaciju, električnu energiju, održavanje objekata...

CNP repertoar objavljuje u septembru, a Vlada odobrava budžet u decembru, pa Savjet i uprava najčešće ne znaju sa koliko novca mogu da raspolažu za ono čime se predstavljaju javnosti.

I u ostalim potrošačkim jedinicama (instutucijama kulture) za koje građani izdvajaju novac, najmanje para ode upravo na programe. Ipak, ako se uračuna i činjenica da prema “potrošačkoj korpi” koju je objavio MONSTAT, na kulturu i zabavu porodica može da izdvoji 19, odnosno 4,9 eura po članu, Crnogorsko narodno pozorište, ali i ostale institucije kulture, možda i ne moraju da pripremaju programe, jer će, prema zvaničnoj statistici, malo ko moći da kupi kartu za predstavu, makar jednom mjesečno.

Bonus video: