Četiri presretača krstare našim drumovima

Od osam područnih jedinica Uprave policije, samo barska i podgorička posjeduju neobilježene automobile sa kamerama
280 pregleda 17 komentar(a)
Pasat, Foto: Čitalac reporter
Pasat, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 19.12.2012. 16:43h

Na crnogorskim drumovima krstare četiri policijska presretača, koji hvataju prestupnike u saobraćaju, nezvanično je saopšteno “Vijestima” iz policije.

Peti presretač - “pasat”, slupan je u udesu u Gornjim Kokotima početkom aprila.

Nakon tog saobraćajnog udesa, policija je kupila novi “pasat”, a nekoliko mjeseci nakon toga, Odsjek za nadzor i kontrolu bezbjednosti u drumskom saobraćaju dobio je i “mercedes E klase”.

Sada taj odsjek u svom voznom parku ima dva automobila presretača, dok, od osam područnih jedinica, samo dvije - Bar i Podgorica, imaju slične automobile.

Pored pomenutih “pasata” i “mercedesa” E klase, policija ima i dva automobila “mercedes” B klase.

Ne zna se koliko su koštali

“Vijestima” iz Uprave policije nije odgovoreno koliko novca je potrošeno na kupovinu tih vozila.

Saopštili su i da pojedinosti o presretačima ne mogu da iznose zbog “operativnih aktivnosti”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ti automobili posjeduju posebne kamere i radare, kojim se evidentiraju prekršaji.

Vrijednost jednog takvog uređaja, kreće se između 13 i 14 hiljada eura.

Presretači najčešće krstare na relaciji od Podgorice ka Cetinju i Budvi, na dionici od Podgorice ka tunelu Sozina ili od Podgorice prema Kolašinu.

U Srbiji presreće i "micubiši lanser"

Saobraćajna nezgoda, koja se dogolila u aprilu, u kojoj je “stradao” pasat, desila se dok su policajci bili u akciji - jurnjavu za vozačem automobila, koji je od Podgorice ka Cetinju, vozio brzinom većom od dozvoljene, zaustavio je stariji Podgoričanin, koji se BMW karavanom “zakucao” u bočni dio policijskog “pasata”.

Kako je tada rečeno “Vijestima” u policiji, oko osam sati u mjestu Steke, vozač BMW-a je izlazeći sa bočnog puta na magistralu udario u desna vrata “pasata” - presretača, a potom su oba automobila preletjela kolovozne trake, probila zaštitnu bankinu i završila pored puta.

U udesu je tada najgore prošao policijski službenik Ivan Mugoša, kojem je konstatovana teža povreda -potres mozga, zbog čega se liječio u Kliničkom centru Crne Gore. Njegov kolega Duško Bujišić tada je zadobio lakše tjelesne povrede.

Hrvatska policija uvela je presretače u saobraćaju prije sedam godina, a trenutno ih je više od 30-ak na drumovima u toj zemlji.

Veliki broj presretača nalazi se i u voznom parku srpskog MUP-a, a među najbržima izdvajaju se “micubiši lanser evolušn”, “audi A6 3. TFSI kvatro” i BMW iz serije 5, 530 DX drajv.

Bonus video: