Ponovo uhapšen "broker", jedna od karika u švercu duvana preko CG

Dio istrage protiv Kuoma doveo je i do otvaranja novog odjeljka u koji su uključeni Milo Đukanović
63 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 19:14h

Đerardo Kuomo, koji je devedesetih godina iz Švajcarske snabdijevao italijanske švercere cigaretama koje su preko Crne Gore ilegalno unošene u Italiju, ponovo je uhapšen.

Finansijska policija u Bolonji ovoga puta tereti Kuoma za pokušaj pokretanja nove mreže šverca cigareta, koje su nakon proizvodnje u Bugarskoj, nakon obilaska "pola Evrope" (Švajcarska, Belgija, Kipar, Turska i Grčka), trebalo da budu ilegalno uvožene u Italiju preko regije Kampanija (Napulj), prenosi Korijere dela Sera.

Od ukupno 19 osoba pod istragom, devet je uhapšeno u zoru između četvrtka i petka, dok su tri osobe zadržane u kućnom pritvoru. Među uhapšenima je i Kuomov sin Marko. Među osumnjičenima su sa jedne strane Kuomovi ljudi od povjerenja, koji su putem sponzora iz Švajcarske i Malte upravljali švercom, i sa druge strane otkupljivači iz regije Kampanija, predvođeni osobom sa ranijim kriminalnim dosijeom čija je zvanična profesija cvjećar, prenosi italijanski list.

Kuomo je prvi put optuživan za šverc cigareta 1972. godine. U Bariju je bio procesuiran za mafijaško udruživanje zbog šverca preko Crne Gore (dio te istrage doveo je i do otvaranja novog odjeljka u koji su uključeni Milo Đukanović i drugi optuženici crnogorskog i srpskog državljanstva).

Apelacioni sud oslobodio je Kuoma optužbi 2008. i 2011. godine, ali će slučaj morati da bude ponovljen nakon što je Kasacioni sud poništio prethodne presude. Kuomo tvrdi da nije bilo ničega ilegalnog u njegovom poslovanju cigaretama.

Kuomo je bio jedan od četiri međunarodna “brokera” koji su imali licencu da u Crnu Goru uvoze 25 hiljada boksova cigareta mjesečno

Nova istraga koja je dovela do posljednjih hapšenja, nosi naziv Garret, po marki cigareta koju je Kuomo nedavno osnovao (nije jasno da li se radi o marki koja se proizvodi u Bugarskoj).

Do istrage je došlo prije dvije godine kada je italijanska centralna banka uočila sumnjive uplate preko firme kojom je upravljao jedan od uhapšenih Roberto Nanoni, a iza koje je zapravo stajao Kuomo.

Nakon nekoliko godina pauze po pitanju šverca, Kuomo, koji je posljednjih godina nastanjen u Bolonji, uhvaćen je u pokušaju da uspostavi veze sa starim švercerskim kontaktima i sa predstavnicima napuljskog mafijaškog klana Armento.

Galerija

Bonus video: