Bojana Popović i Katarina Bulatović sportistkinje godine

Svečano proglašenje najboljih sportistkinja godine biće obavljeno 21. decembra u Vili Gorica.
32 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 14:49h

Crna Gora za 2012. nije dobila jednog najboljeg sportistu, već dvoje, i to sportistkinja – rukometašice Bojana Popović i Katarina Bulatović laureati su u godini na izmaku, u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta, odlučio je danas žiri za izbor najboljeg sportiste godine.

Podsjećanja radi, izbor najboljeg sportiste odložen je za tri dana, jer je žiri, u čijem su sastavu i predstavnici medija, odlučio da sačeka kraj Evropskog prvenstva u Srbiji, gdje je Crna Gora osvojila zlatnu medalju. Prije EP, Bojana Popović je figurirala kao glavni kandidat za najboljeg sportistu, ali je nakon šampionata Starog kontinenta i Katarina Bulatović, s pravom, postala kandidat za sportistu godine, zbog čega se žiri našao pred teškom i delikatnom odlukom.

Ipak, nakon konstruktivne diskusije, koju je prvi inicirao svojom idejom Miodrag Perunović, žiri je smatrao da bi bila nepravda izabrati jednu, a ne drugu kandidatkinju, pa je na kraju donio odluku da priznanje ode u ruke obje rukometašice.

Ponajbolja rukometašica svijeta u posljednjoj deceniji, jedna od najboljih svih vremena, Bojana Popović po završetku Igara u Londonu okončala je veoma bogatu i uspjesima protkanu igračku karijeru, u kojoj je, između ostalog, čak šest puta bila klupski prvak Evrope (tri puta sa Slagelsom, dva sa Viborgom i jednom u dresu Budućnosti), te osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2001. godine u dresu SR Jugoslavije.

Ove godine, osim što se u dresu Budućnosti popela na krov Evrope, sa Crnom Gorom je osvojila i srebro na Igrama u Londonu, gdje je bila prvi asistent turnira sa sa 44 uspješna proigravanja koja su završila golom. Zbog takvih rezultata u četvrtak je dobila prestižnu nagradu "19. decembar".

"Stvarno prija kad ljudi prepoznaju da neko nešto radi kako treba, da iz toga proizilaze rezultati i da zemlju predstavlja na pravi način. Zato me i raduje ovo priznanje. Mislim da je rukomet ove godine, stvarno, vladao, i sve je to krunisano na lijepo način. Osvojilo se dosta toga, napravilo puno, ne samo rezultatski, nego je stvoren jedan brend, koji će se prenositi iz gerenacije u generaciju, i trajati duže nego što su svi mislili. Iako mala, Crna Gora ima potencijal, rukomet je ovdje dugo godina bio najpopularniji sport, ljudi, djeca vole taj sport. Ponavljam, svaka nagrada je lijepa, tako je i ova na svoj način došla na svoje mjesto", rekla je za “Vijesti” Bojana Popović.

Osim u dresu Budućnosti, u maju ove godine, Katarina Bulatović (u međuvremenu je otišla u rumunski Olkim), bila je prvak Evrope i sa Slagelsom 2007. godine (zajedno sa Bojanom), u Londonu je izabrana u idealnu postavu rukometnog turnira, a bila je i prvi strijelac sa 53 gola (Bojana drugi sa 46). Na juče završenom Evropskom prvenstvu,

Katarina je bila prvi strijelac šampionata sa 56 golova, a druga po broju asistencija sa 25 uspješna dodavanja (iza Milene Knežević sa 29). Izabrana je i u najbolju postavu prvenstva, kao najbolji desni bek.

Bojana Popović i Katarina Bulatović su, takođe, u konkurenciji za najbolju rukometašicu godine u izboru Svjetske rukometne federacije (glasanje na sajtu IHF-a traje do 23. decembra).

"Sigurno da mi je jako drago zbog ovog priznanja, koje mi puno znači. Zaokružila sam sezonu na najbolji mogući način, jer sam bila i najbolji strijelac i najbolji desni bek Evropskog prvenstva. Drago mi je što je odluka na prvoj sjednici žirija bila odložena zbog toga, i zaista mi je što smo nagradu podijelile Bojana i ja", rekla je za “Vijesti” Katarina Bulatović.

Svečano proglašenje najboljih sportistkinja godine biće obavljeno 21. decembra u Vili Gorica.

Bonus video: