Mirko Kovač dobitnik ovogodišnje nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša"

Neodvojivi dio stvaralaštva Kovača su njegovi intervjui i eseji u kojima se javno suprotstavljao dominantnom nacionalizmu sa pozicija liberalne demokratije i antifašizma
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 12:58h

Dobitnik ovogodišnje nagrade JU "Grad teatar" za književno stvaralaštvo "Stefan Mitrov Ljubiša" je pisac Mirko Kovač, jednoglasna je odluka žirija, kojim je predsjedavao crnogorski književnik Dragan Radulović a u čijem sastavu su bili Vladislava Gordić Petković iz Srbije, Roman Simić Bodrožić iz Hrvatske.

"Mirko Kovač je pisac čije je književno djelo bogato i razuđeno, jer skoro da nema prozne forme u kojoj se ovaj autor nije uspješno okušao: romansijer, pisac priča, esejista, pisac drama i scenarija za filmove…

Vrijednost njegovog djela je prepoznata i daleko izvan granica bivše Jugoslavije, o čemu najbolje svjedoče brojne nagrade i prijevodi njegovih knjiga u inostranstvu.

U svom romanu „Grad u zrcalu“, (koji je objavljen 2007. u Zagrebu, a 2008. u Beogradu) autor veoma diskretno, ali i nedvosmisleno, svoj tekst oslobađa „duha težine“, nije više u pređašnjoj mjeri gnjevni „skrnavitelj mitova“, bolno nemilosrdan u rekonstrukciji vlastitog nasljeđa.

Naprotiv, ovaj roman je ubjedljivo svjedočanstvo o pronalaženju odgovarajuće forme za konačno izmirenje sa vlastitom sjenom.

"Riječ je uistinu o djelu koje sadrži snažne autobiografske elemente, za bitnu nijansu prisutnije nego što je to bio slučaj sa ranijim knjigama ovog pisca, iako je umetanje autobiografskih momenata u tkivo umjetničke proze oduvijek bio jedan od Kovačevih omiljenih postupaka"

U njemu se jasno demonstrira umijeće pripovijedanja o najintimnijim događajima iz prošlosti, dakako bez patetike, ali i bez one vještačke distance u tekstu za koju je očito da je postignuta uz ogroman napor pisca i koja na kraju uspijeva tek da uništi svaku osjećajnost i djelo liši života“, navodi se u obrazloženju žirija.

Kako se ističe, roman „Grad u zrcalu“ može se nazvati autobiografskim.

„Riječ je uistinu o djelu koje sadrži snažne autobiografske elemente, za bitnu nijansu prisutnije nego što je to bio slučaj sa ranijim knjigama ovog pisca, iako je umetanje autobiografskih momenata u tkivo umjetničke proze oduvijek bio jedan od Kovačevih omiljenih postupaka.

Međutim, tragati za tim momentima, utvrđivati što se zaista dogodilo, a što je tek plod autorove imaginacije – čini se kao zaludna rabota. Roman „Grad u zrcalu“ je književno-umjetničko djelo vrhunskog ostvarenja, a jedna od karakteristika takvih djela jeste da je u njima sve autobiografsko, čak i citat.

I ne samo to, ne samo da su takva djela stvarne autobiografije pisaca, nego zbog svoje umjetničke snage i stepena estetske ostvarenosti lako mogu postati – a često i postaju – autobiografije svojih čitalaca“, navodi se u saopštenju žirija.

Oni podsjećaju da su neodvojivi dio stvaralaštva Mirka Kovača i njegovi intervjui i eseji u kojima se javno suprotstavljao dominantnom nacionalizmu devedesetih godina sa jasno određenih pozicija liberalne demokratije i antifašizma.

„Zbog jedinstva izuzetne literature i političkih stavova kojima je branio čovjeka i njegovo pravo na dostojanstven život, djelo Mirka Kovača predstavlja posebnu vrijednost u književnostima jugoslovenskih naroda, tim prije što im podjednako i pripada.

Rukovodeći se kriterijumima i tradicijom dodjeljivanja nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ žiri se opredijelio za autora čije djelo i angažman značajno obogaćuju našu književnost“, zaključuju iz žirija.

Bonus video: