U toku je izrada arheološke karte Crne Gore

Arheološko rekognosciranje važno je i zbog određivanja prioriteta arheoloških iskopavanja
124 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 10:24h

Arheološki tim Centra za konzervaciju i arheologiju počeo je prošle nedjelje, 12. decembra sa pripremom za izradu arheoloških karata na teritoriji opštine Podgorica.

"Tog dana zbog loših vremenskih prilika smo bili u užem gradskom jezgru (Sastavci na Ribnici, Doljani, crkva Svetog Đorđa, Ulica španskih boraca na Koniku). Sljedećeg dana smo počeli posao na teritoriji Tuzi i Zete, a obišli smo i lokalitete u Dajbabama.

Arheološko rekognosciranje je zapravo lociranje arheoloških lokaliteta u cilju izrade arheološke karte Crne Gore. Locirali smo većinom tumule i crkvišta kojih smo za sada identifikovali oko 20-tak. Kada okopni snijeg ponovo ćemo obići identifikovane tumule da bismo precizno odredili u kakvom su stanju”, kazao je rukovodilac istraživanja arheolog mr Dejan Gazivoda.

Arheološko rekognosciranje važno je i zbog određivanja prioriteta arheoloških iskopavanja.

"Ako tokom obilaska utvrdimo da je neki lokalitet ugrožen on će se naći na listi prioriteta kako bi bio zaštićen od daljeg propadanja. Konkretno, imamo informacije da je ugroženo područje Mataguža i jedan od naših prioritetnih ciljeva biće da utvrdimo šta se tačno tamo nalazi, koliko lokaliteta ima i u kakvom su stanju”, kaže Gazivoda.

Posao rekognosciranja započeo je bivši Centar za arheološka istraživanja, objasnio je direktor Centra za konzervaciju i arheologiju Đorđije Vušurović

Posao rekognosciranja započeo je bivši Centar za arheološka istraživanja, objasnio je direktor Centra za konzervaciju i arheologiju Đorđije Vušurović.

Prema dokumentaciji koja nam je dostavljena od bivšeg Centra za arhološka istraživanja do 2010. godine pregledano je 16 crnogorskih opština, dok je preostalo još pet. Posao je završen u Rožajama. Nakon Podgorice, na proljeće će početi rekognosciranje na teritoriji opština Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac", kazao je Vušurović

Stručni tim čine arheolozi Marija Jabučanin, i Nikola Borovinić, dok nadzor nad radovima vrši arheolog dr Čedomir Marković.

Bonus video: