Za ponedjeljak odložena odluka o sportisti godine, čeka se kraj EP

Nije tajna, pred članovima žirija biće dilema da li da izaberu Bojanu Popović ili Katarinu Bulatović.
11 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 15:46h

Umjesto danas, kao što je bilo najavljeno, Crnogorski olimpijski komitet će u ponedjeljak izabrati najboljeg sportistu Crne Gore za 2012. godinu.

Ovo je na predlog predsjednice žirija Vesne Medenice, uz saglasnost ostalih prisutnih članova žirija, u čijem su sastavu i predstavnici medija, odlučeno na današnjoj sjednici žirija u prostorijama COK-a.

Odluka o sportisti godine odložena je do završetka Evropskog prvenstva u Srbiji, na kojem crnogorske rukometašice imaju šansu da se okite nekom od medalja, drugom u ovoj godini, nakon olimpijskog srebra iz Londona.

Iako je na osnovu predloga nekoliko saveza Bojana Popović figurirala kao glavni i siguran kandidat za najboljeg sportistu godine na izmaku, dilema koju je postavila Medenica („što ako se neka od igračica koja je već osvojila medalju u Londonu i titulu klupskog prvaka Evrope u dresu Budućnosti i u Beogradu se okiti odličjem na EP“), naišla je na odobravanje ostalih članova žirija, zbog čega je i konačna odložena.

Medenica je istakla da je obaveza žirija da vrednuje sve rezultate sportista u jednoj godini, sagleda sve aspekte, i onda donese odgovarajuću odluku. Uostalom, kako je istakla predsjednica žirija, na takav odnos obavezuje i Pravilnik o izboru najboljih sportista, u kojem se vrednuje svaki rezultat i boduje svaka osvojena medalja.

Dogovoreno je, takođe, da se od Rukometnog saveza Crne Gore, koji je već predložio Bojanu Popović, zatraži da se do ponedjeljka još jednom izjasni, odnosno da potvrdi ili eventualno preispita svoj predlog, imajući u vidu rezultate „lavica“ na EP.

Nije tajna, pred članovima žirija biće dilema da li da izaberu Bojanu Popović ili Katarinu Bulatović.

Ponajbolja rukometašica svijeta u posljednjoj deceniji, jedna od najboljih svih vremena, Bojana Popović po završetku Igara u Londonu okončala je veoma bogatu i uspjesima protkanu igračku karijeru, u kojoj je, između ostalog, čak šest puta bila klupski prvak Evrope (tri puta sa Slagelsom, dva sa Viborgom i jednom u dresu Budućnosti), te osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2001. godine u dresu SR Jugoslavije. Ove godine, osim što se u dresu Budućnosti popela na krov Evrope, sa Crnom Gorom je osvojila i srebro na Igrama u Londonu, gdje je bila prvi asistent turnira sa sa 44 uspješna proigravanja koja su završila golom. Zbog takvih rezultata u četvrtak je dobila prestižnu nagradu "19. decembar".

Iste ekipne rezultate u ovoj godini ima i Katarina Bulatović (prije Budućnosti je bila i prvak Evrope sa Slagelsom 2007. godine, zajedno sa Bojanom), koja je u Londonu izabrana u idealnu postavu rukometnog turnira, a bila je i prvi strijelac sa 53 gola (Bojana drugi sa 46).

Bojana Popović i Katarina Bulatović su, takođe, u konkurenciji za najbolju rukometašicu godine u izboru Svjetske rukometne federacije (glasanje na sajtu IHF-a traje do 23. decembra).

Inače, Bojanu Popović su za najboljeg sportistu kandidovali Vaterpolo, Odbojkaški i Rukometni savez Crne Gore, dok su se Atletski i Streljački predložili svoje sportiste, Slađanu Perunović i Nikolu Šaranovića...

Pored Vesne Medenice, i trojice predstavnika medija, na današnjoj sjednici žirija prisustvovali su potpredsjednici COK-a, Zorica Kovačević i Andrija Popović, te Miodrag Perunović, Dragoljub Kopitović, Vlado Šćepanović i profesor sa Fakulteta za sport u Nikšiću Jovica Petković.

Prošle godine za najboljeg sportistu Crne Gore izabran je Srđan Mrvaljević.

Bonus video: