Šest faza ljubavi: Kompromisi i prilagođavanje

Uobičajeni problemi se pojavljuju kada su oba partnera u strahu da ne naljute onog drugog i, da se ljubav ne bi ugasila, izbjegavaju svađe.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 15:24h

U standardnoj ljubavnoj priči dvoje se zaljubljuju, vjenčavaju i stvaraju zajednički dom. Kad dođu prvi problemi pitaju se: „Da li je to normalno, da li se to samo nama dešava?“. Pokušaću da pomognem da riješite dilemu, navodeći koje su to faze i problemi kroz koje mnogi parovi prolaze.

Prva faza (prvih godinu do godinu i po), je faza stapanja, kada dvoje isto osjećaju, misle, planiraju, bukvalno „jedno tijelo - jedna glava“.

Jedan partner ima neku pasiju, onaj drugi ga prati bez obzira što ga to nikad nije zanimalo.

To je faza kada sve dijelite, od interesovanja, prijatelja, do, kako se to često kaže, „četkice za zube“.

Uobičajeni problemi se pojavljuju kada su oba partnera u strahu da ne naljute onog drugog i, da se ljubav ne bi ugasila, izbjegavaju svađe. Takođe, u ovoj fazi se može desiti da se jedan partner povlači usljed straha da ne izgubi identitet.

Važno je tokom prve godine uskladiti dvije suprotstavljene potrebe: da budete bliski sa nekim, a opet s druge strane, da sačuvate individualnost.

U drugoj fazi (druga, moguće i treća godina), obično par odlučuje da živi zajedno.

Počinju da vide stvari izvan spavaće sobe i stvaranje zajedničkog doma postaje nov način iskazivanja ljubavi. Živeći zajedno, smanjuju nivo opčinjenosti, postaju koncentrisaniji na posao i druge stvari koje su zanemarivali tokom perioda opčinjenosti.

Iznenadni povratak spoljašnjih faktora stvara tenziju. Strah od napuštanja je manji, potisnute razlike isplivavaju i sada postoji „jedno tijelo sa dvije glave“.

U ovoj fazi partneri prestaju da se prave kako obožavaju partnerov vid zabave.Takođe, počinju rasprave oko toga šta je čija dužnost i pitate se „gdje je nestala bliskost i da li uopšte poznajete ovu osobu“.

To su sve normalne reakcije. U trećoj fazi (treća ili četvrta godina) je važno da imamo kontrolu nad svojim životom. Za razliku od prve dvije faze kada je nagon za bliskošću bio u centru pažnje, par postaje svjestan svojih ličnih potreba i počinju pregovori o količini slobodnog vremena koja je dozvoljena.

Kompromis je jako bitan, inače može doći do prekida veze. Do sada su parovi isticali svoje sličnosti, radili sve zajedno, u ovoj fazi bi trebalo da se osjećaju dovoljno sigurno kao par i da se bave različitim aktivnostima.

Potrebno je da shvate da pored „mi“ postoji i „ja“ i da svako povrati svoje osobine i navike, jer, da bi jedna veza opstala, potrebna joj je individualnost oba partnera.

Uobičajeni problemi nastaju kada jedan partner vjeruje da slobodno vrijeme predstavlja prijetnju za vezu i pokušava da spriječi onog drugog da provodi vrijeme bez njega.

Važno je da se stvori viši odnos kada cjelinu čine dvije nezavisne osobe u partnerstvu („dvije glave i dva tijela u harmoniji“).

Kraj prvog dijela

Pitanja za našu saradnicu možete poslati na

e-mail: ljubavni.odnosi@gmail.com

Paralelna veza

Pitanje: Imam problem: u paralelnoj sam vezi i volim dvije osobe istovremeno. Da li je to normalno? Šta da radim? XXY Odgovor: Čovjek je poligamno biće i mi smo u stanju da volimo oba roditelja, braću, sestre, prijatelje, možda ne jednako, ali na različite načine, tako da se može desiti da volite dvije osobe u intimnoj vezi. To je jako neprijatno kada se desi, jer je naša kultura monogamna i mi se najbolje osjećamo kada smo u ljubavnom odnosu sa jednom osobom. Vama je teško da napravite izbor, jer imate strah od greške.

Ali, morate biti svjesni da time što odugovlačite povređujete 3 osobe: sebe i njih dvije. Najbolje bi bilo da kažete istinu i onda će vam se otkriti sa kojom biste radije ostali. U suprotnom ćete se vraćati onoj drugoj, ovako ostajete bez te mogućnosti, ali vam se otvaraju nove. Srećno.

Bonus video: