Predlog za ishranu u postu: Za zdravu i čistu energiju

Ova količina kaše je dovoljna za dvije persone. Dodaci se stavljaju neposredno prije obroka, nakon što se zagrije.
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 20:22h

Ponavljanje je majka znanja, kaže se. Iskoristiću taj argument da podsjetim vas i sebe na neke momente. Bilo je priče uopšteno o postu, odnosno o odmaranju organizma od hrane koja vam potroši dosta energije dok je svarite, a onda vam ostavi “zalihe “ koje vam i nisu bile potrebne.

Želim da vam dam “mustru” kako to može da se uradi elegantno. Da uživate u specijalitetima koji će da vam obezbijede “ekološko gorivo” – zdravu i čistu energiju.

Dan počnite zelenim čajem; ako mu dodate đumbir – već ste uključili grijanje.

Za njim slijedi doručak. Da li ste za slatku ili slanu varijantu? Ili kombinovano? Musli sa biljnim mlijekom u koje se isjecka svježa voćka su sasvim prihvatljivi.

Ako ste raspoloženi da utrošite samo 5 minuta više, napravite sami ovsenu kašu: pola šolje ovsenih pahuljica se potopi prethodne večeri (nije obavezno) sa šoljom vode ili biljnog mlijeka; ujutro se, ako treba, doda još malo biljnog mlijeka i kratko prokuva.

U kašu može da se doda lješnik, badem, orah, kašičica meda, suvo voće, 1–2 supene kašike bobičavog voća (malina, kupina, jagoda, ribizla, borovnica, višnja – može i smrznuto), rendana jabuka ili isjeckana kruška.

Ova količina kaše je dovoljna za dvije persone. Dodaci se stavljaju neposredno prije obroka, nakon što se zagrije. Ovsena kaša može da se kuva i od oljuštenog ovsa, s tim što njega treba prethodne večeri potopiti u duplo više vode, nego što ima ovsa.

Prilikom kuvanja, može da se dolije još biljnog mlijeka, ukoliko je potrebno. Ovako kažu: kad pojedete ovsenu kašu, dali ste svom organizmu sve što mu treba.

Drugo agregatno stanje: integralni hljeb, pa još tostiran.

Namažite ga kikiriki puterom ili napravite namaz od tahinija i meda (pomiješa se ista količina tahinija i meda). Tahini je susamova pasta čiji kalcijum naš organizam može da iskoristi bolje od onog iz mliječnih proizvoda.

U njemu još ima proteina, gvožđa, fosfora, vitamina B grupe. Kovčeg sa blagom, vjerujte mi.

Želite sendvič? Nabavite tofu (sir od soje) u prodavnici zdravije hrane, začinite ga soja sosom, kratko ga prodinstajte u malo vode i ulja i stavite u sendvič zajedno sa zelenom salatom, krastavčićima, ajvarom... razradite temu.

Užina: svježe voće, orašasti plodovi, suvo voće.

Ručak! Prvo salata. Svježa ili iz turšije.

Neka bude u bojama i začinite je maslinovim uljem.

Supa je toliko poželjna, da je obavezna. Tu možete da iskažete svu svoju kreativnost i da svaki put zadivite svoje ukućane premijernom i unikatnom supom ili čorbom.

Šta god da iskombinujete od povrća, mala je vjerovatnoća za grešku.

Za onoga kome je neprijatno da gleda povrće koje pliva po supi, blendanje je lijek izbora i rješenje problema. Oplemenite je začinskim biljkama.

U “sljedećoj epizodi”: Ručak je u toku, salata je prošla, supa se dešava... šta nas očekuje kod glavnog jela?

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: