Vesić: Magična ne zaslužuje laž

Margita Stefanović je predstavljena kao jedna od najtalentovanijih pijanistkinja koja je u 10. godini dobila stipendiju za moskovski konzervatorijum
70 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Vesić, Foto: Studio Petović
Dušan Vesić, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 19.06.2018. 07:33h

Na XXXI Barskom ljetopisu održana je crnogorska premijera regionalnog literarnog hita “Magi - kao da je bila nekad“ beogradskog rok novinara Dušana Vesića.

Neispoliranu, a na momente u iskrenosti iskaza i brutalnu priču o pokojnoj Margiti Stefanović-Magi, klavijaturistkinji legendarne Ekaterine Velike Vesić je prenio u dijalogu sa moderatorom Željkom Milovićem, novinarom i književnikom, konsultantom u nastajanju knjige.

Magi je predstavljena kao jedna od najtalentovanijih jugoslovenskih pijanistkinja koja je u 10. godini zajedno sa Ivom Pogorelićem dobila stipendiju za moskovski konzervatorijum, na koji zbog majčine odluke nije pošla. Ona je bila i arhitekta koji je 1983. dobio prestižnu nagradu na svjetskom arhitektonskom konkursu u Japanu, apsolutni sluhista “koji čuje kako klima-uređaj falšira”, autor muzike i stihova za brojne hitove EKV “kroz koje je šnirala i pasaže Rahmanjinova”, ali i osoba koja je u 13. godini ušla u svijet narkotika, čija je zlokobna heroinska sjenka bila kasnije fatalna za većinu članova EKV.

“Pjesma ‘Par godina za nas’, za koju svi misle da je najavila raspad SFRJ, nastala je nakon užasne vijesti iz Skoplja da je blizak prijatelj benda preminuo od side. Svi su znali šta ih čeka i koliko im je ostalo”, rekao je Vesić.

On je predstavio i širi društveni kontekst u kojem je stasavala Magi i nastajala muzika EKV, za koju je rekao da je bila “najjugoslovenskija od svih SFRJ grupa”.

“Knjiga je istina o Magi, jer Magična ne zaslužuje laž, a do sada je o njoj i i EKV bilo more netačnih podataka. Njena kratka književna karijera trajala je u Baru sredinom devedesetih u udruženju ‘Ars Antibari’ gdje je objavljivala priče i zato sam ponosan što sam na Ljetopisu”, rekao je Vesić.

Bonus video: