Dujović: Pogrešna analiza o presudi

"Sud je vezan činjenicama, iz kojih je izvučen zaključak o glavnoj ocjeni krivičnog djela. U tekstu je data pogrešna analiza, a tokom dana ćemo o tome dati saopštenje"
7 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 12:03h

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Mušika Dujović rekao je danas da je u medijskoj informaciji da bi presuda osuđenima za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića mogla treći put da bude ukinuta, zbog propusta sudije, data pogrešna analiza."Sud je vezan činjenicama, iz kojih je izvučen zaključak o glavnoj ocjeni krivičnog djela. U tekstu je data pogrešna analiza, a tokom dana ćemo o tome dati saopštenje", kazao je Dujović novinarima.

Treći put pogrešna presuda?

Presuda osuđenima za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića mogla bi po treći put da bude ukinuta, jer je sudija Biljana Uskoković, kako piše „Dan“, napravila propust u kvalifikovanju jednog od djela koje se na teret stavljaju optuženima Saši Boreti i Ljubu Bigoviću.

Sudija Uskoković u obrazloženju presude je navela da se Boreta i Bigović osuđuju na po četiri godine zatvora za krivično djelo iznuda. S obzirom na to da je u prošloj presudi to djelo prekvalifikovano u prinudu, sudija je prema pisanju „Dana“ pogriješila kada je u obrazloženju to djelo kvalifikovala kao iznudu.

Na strani sedam obrazloženja presude navodi se da se Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđuju za krivično djelo iznude.

"Optuženi Boreta se za krivično djelo iznude u pokušaju, putem podstrekavanja, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Za isto djelo, Bigović se takođe osuđuje na istu zatvorsku kaznu", piše u obrazloženju presude.

Prema saznanjima „Dana“ tadašnji specijalni tužilac Stojanka Radović optuženima je stavila na teret djelo iznude. Međutim, sudija Slavka Vukčević, koja je sudila u tom predmetu, djelo je kvalifikovala kao prinudu, što je dokazano tokom postupka.

Zbog podstrekavanja na ubistvo inspektora Slavoljuba M. Šćekića, Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni su na po 30 godina zatvora, a na istu kaznu osuđeni su i Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić, koji su bili okrivljeni da su ubili inspektora.

Galerija

Bonus video: