Rekordni broj nominacija za "Linkoln" Stivena Spilberga

Prethodni rekord po broju nominacija držao je “Crni labud” koji je 2011. imao 12 nominacija
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 13:14h

Film Stivena Spilberga “Linkoln” dobio je rekordnih 13 nominacija Kruga filmskih kritičara, više od mjuzikla “Jadnici” i komedije “Silver Linings Playbook”.

Mjuzikl “Jadnici” nominovan je u 11 kategorija, uključujući najbolji glumac (Hju Džekmen)

“Linkoln” u kome Danijel Dej Luis igra Abrahama Linkolna a Sali Fild - Meri Tod Linkoln, nominovan je u kategoriji najbolji film i najbolji režiser, dok su Dej Luis, Tomi Li Džons i Sali Fild dobili i pojedinačne nominacije, ali i nominaciju za glumačku ekipu.

Kako prenose agencije, ovo je prvi put da je neki film nominovan u 13 kategorija. Prethodni rekord držao je “Crni labud” koji je 2011. imao 12 nominacija.

Triler Ketrin Bigelou o lovu na Osamu bin Ladena “Zero Dark Thirty”, koji je već dobio nekoliko nagrada kritičara, nominovan je u “svega” pet kategorija. Nagrade kritičara dodjeljuje Asocijacija kritičara BFCA koja predstavlja 270 televizijskih, radio i onlajn kritičara. Pobjednici će biti proglašeni 10. januara u Santa Moniki.

Ove godine uvedeno je pet novih kategorija u komediji i akciji, a filmski zaljubljenici će prvi put moći onlajn da glasaju za omiljenu franšizu

Mjuzikl “Jadnici” nominovan je u 11 kategorija, uključujući najbolji glumac (Hju Džekmen), najbolja sporedna ženska uloga za En Hatavej i najbolja režija - Tom Huper. Romantična komedija Dejvida O Rasela “Silver Linings Playbook” o ljubavnoj vezi mlade udovice i muškarca koji pati od bipolarnog poremećaja nominovana je u 10 kategorija, uključujući i glumačke za Bredlija Kupera, Dženifer Lorens, Roberta de Nira i režiju.

Među drugim nominovanima su novi film Anga Lija “Pijev život” sa 9 nominacija, triler Bena Afleka “Argo”, drama “The Master” (Gospodar) i novi film o Džejmsu Bondu “Skyfall” koji je nominovan u sedam kategorija.

Ove godine uvedeno je pet novih kategorija u komediji i akciji, a filmski zaljubljenici će prvi put moći onlajn da glasaju za omiljenu franšizu i biraju između “Harija Potera”, “Sumraka”, “Betmena”, “Gospodara prstenova”, “Džejmsa Bonda” i “Spajdermena”.

Galerija

Bonus video: