Goranu Stankoviću sud dodijelio besplatnog advokata

Sud je Stankoviću za punomoćnika odredio podgoričkog advokata Ivana Jelušića. Pripremno ročište biće održano 15.januara
50 pregleda 0 komentar(a)
Goran Stanković, Foto: Luka Zeković
Goran Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.12.2012. 19:21h

Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović prihvatio je zahtjev penzionisanog policajca Gorana Stankovića, da mu sud dodijeli besplatnog advokata i oslobodi ga plaćanja sudskih troškova zbog lošeg imovinskog stanja.

Stanković je tužio državu i traži skoro 183.500 eura zbog pretrpljenih duševnih bolova, koje je preživio nakon njegovog svjedočenja o prebijanju i mučenju pokojnog Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije četiri godine.

Sud mu je za punomoćnika odredio podgoričkog advokata Ivana Jelušića, a sudija Ljiljana Šoškić koja vodi taj spor odložila pripremno ročište za 15.januar sljedeće godine, kako bi se Jelušić pripremio za postupak.

U tužbi piše da je nakon prebijanja Pejanovića, pokrenut krivični postupak protiv više službenika policije, među kojima je bio i Stanković, te da je, nakon što je u tom postupku iznio ono što mu je bilo poznato o tom događaju, a što je ukazivalo na odgovornost drugih službenika policije, kao i viših policijskih starješina, Stanković pravosnažno oslobođen.

Stanković je tužio državu i traži skoro 183.500 eura zbog pretrpljenih duševnih bolova, koje je preživio nakon njegovog svjedočenja o prebijanju i mučenju pokojnog Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije četiri godine

U tužbi se dalje dodaje da Stanković trpi jake i dugotrajne duševne i fizičke bolove, da je lišen normalnog života i da mu pripada naknada materijalne i nematerijalne štete, kao licu koje je bilo zaposleno kod tuženog za vrijeme događaja i usljed pritiska napustilo službu.

U podgoričkom Osnovnom sudu u toku su postupci protiv petorice službenika i starješina policije zbog prebijanja pokojnog Pejanovića. Stanković, kao jedini policajac koji je javno progovorio o tome, nekoliko mjeseci prije penzionisanja bio je prinuđen da napusti posao, a direktor UP Božidar Vuksanović početkom aprila pokrenuo je postupak za njegovu rehabilitaciju i dobio je penziju od 209 eura.

Bonus video: