Stvari koje brak čine uspješnim

Život je ponekad težak, dosadan i stvarno naporan. Ovdje se uklapa još jedan kliše - da nije smiješno, bilo bi tužno. Zato se smijte. Puno.
91 pregleda 0 komentar(a)
brak, Foto: Www.rodale.com
brak, Foto: Www.rodale.com
Ažurirano: 12.12.2012. 14:07h

Blogerka Aša Dornfest upravo je proslavila 18 godina braka i povodom toga izdvojila pet stvari koje prema njenom mišljenju čine uspješan brak.

1. Sitnice grade snažni brak

Male stvari - takav kliše, ali i velika istina. Svaki put kada se raspravljate umjesto da zahtijevate, osnažujete brak. Isto je i s ophođenjem s poštovanjem umjesto sarkazma i kolutanja očima. Svaki postupak je kao cigla. Vi birate da li ćete ih koristiti da stvorite temelj ili zid.

2. Ali važni su i veliki gestovi

Kupovanje cvijeća, ogrlica, iPadova ili slobodan dan od pranja neće se dešavati svaki dan. Ali će omogućiti da vaša partnerka/partner prekine rutinu i osjeti se primijećenim. Ponekad je samo to dovoljno da stvari krenu u pozitivnom smjeru.

3. Nikad ne podcjenjujte važnost smijeha

Život je ponekad težak, dosadan i stvarno naporan. Ovdje se uklapa još jedan kliše - da nije smiješno, bilo bi tužno. Zato se smijte. Puno.

Šta vam je obojema smešno? Komedije? Privatne šale? Sastavite listu stvari koje su vam obojema smiješne i bar jednom dnevno priuštite sebi da zajedno učinite nešto od toga. Bićete zahvalni.

4. Svi dobri brakovi imaju sporedne glumce

Postoji čudna zabluda da bi bračna zajednica trebala da funkcioniše sama za sebe, odvojena od ostalih.

Život je puno više od dvoje ljudi. Prije ili kasnije, nešto će vas razdrmati i biće potrebno da opet pronađete ravnotežu. Možda će to biti nešto sitno, poput neuredne kuće ili ružne navike.

Ili nešto veće - gubitak posla, bolest. Možda nešto dobro - novi posao, ili dobitak na lotu. Ili nešto loše - smrtni slučaj u porodici, ili afera. Bez obzira šta je u pitanju, postoje ljudi koji mogu da pomognu.

Sporedni glumici kod svih izgledaju drugačije. Nekome su to spremačica ili dadilja. Nekome bračni savjetnik ili psihijatar. Nekima je potreban finansijski savjetnik. Nekome samo treba šira porodica i prijatelji. Ali svakome treba neko sa strane.

5. Ponašajte se prema suprugu onako kako biste htjeli da se vaše dijete ponaša prema svom

Važno je zapamtiti da vaša djeca stvarno slijede vaš primjer. I dugujemo im toliko da budemo svjesni o tome šta ih učimo. A sebi dugujemo to da duboko kopamo da bismo došli do dobrih stvari. Isplatiće se.

Bonus video: