Budvanska rivijera poražena u Novosibirsku

To je peti poraz Budvana u ovogodišnjem takmičenju, a sa tri boda izabranici Siniše Reljića zauzeli su posljednje mjesto u grupi, i tako završili nastup na evropskoj sceni.
0 komentar(a)
Lokomotiva - Budvanska rivijera, Foto: CEV
Lokomotiva - Budvanska rivijera, Foto: CEV
Ažurirano: 12.12.2012. 13:52h

Kako su počeli nastup u Ligi šampiona, tako su ga i okončali – maksimalnim porazom od ruske Lokomotive. Međutim, za razliku od duela u Budvi, odbojkaši Budvanske rivijere, koji su bili oslabljeni neigranjem estonskog korektora, Olivera Venoa (nije doputovao sa ekipom jer nije imao rusku vizu, a kako saznajemo završio je svoju misiju u Budvi, jer se sporazumno razišao sa klubom), u Novosibirsku su znatno više namučili favorizovanog rivala, u prvom i naročito trećem setu, u kojem nijesu iskoristili veliku prednost (16:10, 18:13, 23:20) i dvije set lopte, na 26:25 i 27:26.

Lokomotiva je, na kraju, upisala očekivanu, petu pobjedu, za 76 minuta efektivne igre, i osvojila prvo mjesto u grupi sa 15 bodova. Drugi je Berlin sa 11 bodova, a treći Jihostroj sa sedam zahvaljujući jučerašnjoj pobjedi protiv Berlinaca sa 3:1 (21:25, 25:17, 25:23, 25:23).

"Silom prilika smo bili primorani da kombinujemo na poziciji korektora, pa je meč počeo Ćuk. Malo smo se mučili s tim, a u trećem setu sam na to mjesto prebacio Šuljagića, i to je mnogo bolje izgledalo. Čak me iznenadilo kako je odigrao na poziciji koja nije njegova, bez obzira na dvije greške na kraju. Imali smo veliku prednost u tom trećem setu, a onda smo oslabili na servisu, dok su ga oni pojačali i sustigli nas. Očigledna je razlika u kvalitetu, radi se o veoma organizovanom klubu sa vrhunskim uslovima za rad, u šta smo se i lično uvjerili", rekao je “Vijestima” trener Budvana Siniša Reljić.

Da su prvu polovinu Lige šampiona igrali kao drugu, Budvani bi vjerovatno imali koji bod više na svom kontu, moguće i koju pobjedu više, kojom bi bili u trci barem za prolaz u Kup CEV (kroz jedno od tri najbolja treća mjesta).

Ovako, bez obzira na tri boda iz posljednja tri kola (poraz od Berlina 3:2, pobjeda protiv Jihostorja sa 3:2, i dva dobra seta protiv Lokomotive) crnogorski šampion je završio posljednji u grupi B i time okončao nastup na evropskoj sceni.

"O tome da nemamo adekvatnu ligu, i da se ekipa kasno okupila za jedno ovako ozbiljno takmičenje, već sam govorio više puta", dodao je Reljić, koji nije želio da komentariše čiji je propust to što Veno nije imao vizu da dođe sa ekipom i odigra meč, ali je dodao da “bi sa njim u timu, pošto je ušao u formu i jako dobro trenirao protekle dvije nedjelje, osvojili barem set, ako ne i dva”.

Bez Venoa, na poziciji korektora protiv Lokomotive je zaigrao Ćuk, dok je ostatak startera bio isti kao na prethodne tri utakmice – tehničar Vujović, primači Ćaćić i Dukić (odigrao najbolju partiju u sezoni, očigledno mu prija sibirska klima, pošto je prošle sezone igrao tamo u ruskom drugoligašu Eniseju, a vjerovatno će ponovo put Rusije, jer je završio ugovor sa Budvanma), srednji blokeri Marković (istekao mu ugovor, ali moguće da će ostati) i Šuljagić (istekao mu ugovor), te libero Rašović.

Petković je u drugom setu zamijenio Vujovića i počeo treći, dok je u trećem Maksimović zaigrao na mjesto Šuljagića, koji se preselio na mjesto korektora.

Prvi set je odlučen u završnici. Do 16:15 za Budvane, ekipe su se smjenjivale u vođstvu, da bi sa tri uzastopna poena Rusi otišli na 18:16, potom i 22:18. Rivijera je priprijetila na 21:22, ali je Lokomotiva osvojila još tri poena u seriji i završila set.

U drugom dileme uopšte nije bilo, na prvom obaveznom odmoru je bilo 8:3, na drugom 16:7, kada je sve bilo jasno.

Treći set je bio najneizvjesniji, Budvanska rivijera je krenula silovito, povela 12:5, imala i 23:20, ali je Lokomotiva sa četiri uzastopna poena prva stigla do set, samim tim i meč lopte. Budvani su to anulirali, potom imali i dvije set lopte, ali ih nijesu iskoristili, Lokomotiva jeste svoju treću za konačan trijumf.

"Meč je bio težak, posebno što naš rival nije imao šta da izgubi, igrao je bez pritiska, i mogao da pruži maksimum. Hvala našim navijačima koji su i pored niske temperature vani (minus 32 prim.a.) došli da nas bodre", rekao je tehničar Lokomotive, Aleksander Butko, olimpijski šampion iz Londona.

U narednu rundu Lige šampiona plasirali su se pobjednici grupa, Zenit, Lokomotiva, Trentino, Lube, Belhatov, Noliko i Kuneo, te drugoplasirane ACH volej, Zaksa, Dinamo, Rešovija, Berlin i Arkas, dok će od drugoplasiranih je jedino otpao Noliko, koji će u najbolje trećeplasirane timove, Unterhahing, Jihostroj i Rut igrati u Čelendž rundi Kupa CEV.

Sjutra će biti određen domaćin finalnog turnira Lige šampiona, a prema nezvaničnim najavama, to će biti Novosibirsk (u igri je i Ljubljana).

Lokomotiva – Budvanska rivijera 3:0 (25:22, 25:15, 29:27)

Novosibirsk – Dvorana: “SKK Sever”. Gledalaca: 1.200. Sudije: Ritvars (Letonija) i Bakunovič (Bjelorusija). Poeni iz napada: Lokomotiva 41, Budvanska rivijera 43. Poeni iz bloka: Lokomotiva 13, Budvanska rivijera 3. Poeni iz servisa: Lokomotiva 5, Budvanska rivijera 2. Greške: Lokomotiva 18, Budvanska rivijera 23.

Lokomotiva: Zubkov, Divis 2, Nilson 8, Volvič 12, Mahotcov, Voronkov 3, Birjukov 12, Žilin 10, Butko 3, Golubjev, Gutsaljuk 6, Šulepov 3.

Budvanska rivijera: Ćaćić 10, Papović (libero), Ćuk 4, Petković, Dukić 14, Rašović (libero), Radonić, Vujović, Milić, Šuljagić 11, Maksimović 2, Marković 7.

Bonus video: