Američki institut za film odredio 10 najboljih

Na listi se našao i novi film Anga Lija “Pijev život”, “Linkoln” Stivena Spilberga, romansa Vesa Andersona “Moonrise Kingdom”, mjuzikl “Jadnici”
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 14:11h

Triler o lovu na Osamu bin Ladena “Zero Dark Thirty”, drama o taocima u Iranu “Argo”, komedija “Silver Linings Playbook” i nezavisni film “Zvijeri iz južne divljine” našli su se među 10 najboljih filmova 2012. prema mišljenju Američkog instituta za film (AFI).

Nominacije za Oskara biće saopštene 10. januara, a dodjela je zakazana za 24. februar

Na listi se našao i novi film Anga Lija “Pijev život”, “Linkoln” Stivena Spilberga, romansa Vesa Andersona “Moonrise Kingdom”, mjuzikl “Jadnici”, blokbaster “Uspon mračnog viteza” kao i novo ostvarenje Kventina Tarantina “Oslobođeni Ðango”.

Listu AFI-a sačinjavaju kritičari, profesori, filmski i TV umjetnici i ona se objavljuje uoči ovonedjeljne dodjele nagrada Udruženja glumaca i nominacija za Zlatni globus. Tri priznanja predstavljaju relativno pouzdane indikatore ko će dobiti Oskara u februaru. Zanimljivo je da se na listi Instituta nijesu našli filmovi “Hobit” i “The Master”, prenose agencije.

Izabrane i najbolje serije

Američki institut za film osnovan je 1967. sa ciljem njegovanja filmske umjetnosti. AFI je takođe izabrao i 10 najboljih TV serija. “Momci sa Medisona” po peti put su se našli na listi. Tu su još i “Breaking Bad”, zombi horor “Živi mrtvaci”, “Američka horor priča”, “Domovina”, “Djevojke”, “Moderna porodica”, “Igra prestola”, film “Promjena igre” i šou komičara Luisa C.K. “Lui”.

Nominacije za Oskara biće saopštene 10. januara, a dodjela je zakazana za 24. februar. Pomjeranje datuma objavljivanja nominacija zasigurno se neće dopasti organizatorima Zlatnog globusa, koje dodjeljuje Udruženje stranih dopisnika u Los Anđelesu.

Taj mali pogon do sada je uspijevao da privuče veliku medijsku pažnju, jer je važio kao najava koji će se filmovi najbolje kotirati u utrci za Oskara. Sada više neće biti tako zanimljivo ko će biti dobitnici Zlatnog globusa, jer će se već nekoliko dana ranije znati koje filmove, reditelje, glumce i ostale filmske profesionalce favorizuje Američka akademija.

Galerija

Bonus video: