Tri kultna filma - Dani japanske kulture u Kotoru

Tematika filmova je posvećena različitim razdobljima japanske istorije, protkanim ljubavnim pričama u vidu socijalnih istorijskih melodrama”
105 pregleda 0 komentar(a)
japan, film, Foto: YouTube
japan, film, Foto: YouTube
Ažurirano: 12.12.2012. 10:46h

U saradnji sa Opštinom Kotor i Kulturnim centrom „Nikola Đurković“, uz podršku Japanske fondacije i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, ambasada Japana organizuje “Dane japanske kulture u Kotoru” koji će se održati 13. i 14. decembra u Kulturnom centru „Nikola Đurković“.

Na programu su “Dani japanskog filma u Kotoru – Japanska ljubavna hronologija”, u okviru kojih će u kinu “Boka” biti prikazana tri filmska ostvarenja.

"Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa kulturnim institucijama Crne Gore i podršci Japanske fondacije, ambasada Japana već nekoliko godina unazad uspješno organizuje godišnje revije japanskog filma u Crnoj Gori.

“Dane japanske kulture” otvoriće ambasador Tošio Cunozaki u četvrtak 13. decembra u 19 sati u Gradskoj galeriji

Ove godine na programu su ostvarenja nastala u širem vremenskom periodu, od tridesetih godina 20. vijeka do početka ovog vijeka, a tematika filmova je posvećena različitim razdobljima japanske istorije, protkanim ljubavnim pričama u vidu socijalnih istorijskih melodrama” – saopšteno je iz Opštine Kotor.

Predavanja i radionice

“Dane japanske kulture” otvoriće ambasador Tošio Cunozaki u četvrtak 13. decembra u 19 sati u Gradskoj galeriji gdje će gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović biti uručeno priznanje ambasadora Japana gradu Kotoru za iskazanu solidarnost nakon velikog zemljotresa marta 2011. godine.

Za vrijeme trajanja “Dana japanske kulture u Kotoru” u galeriji Kulturnog centra biće postavljena izložba japanskih nihon-ga slika

Nakon toga će u kinu „Boka“ biti prikazan film “Legenda o Genđiju”, klasik japanske kinematografije. Ovaj film prikazan je na Festivalu u Kanu 1952. godine, a scenario je pisao još jedan velikan japanske kinematografije - reditelj Kaneto Šindo, prema istoimenom romanu književnice Murasaki Šikibu – prvom romanu u istoriji svjetske literature napisanom u 11. vijeku.

Drugog dana revije na programu su filmovi “Zašto ne?” (1981), istorijska priča o prevratu šogunata Togakava u režiji Šoheija Imamure, jednog od omiljenih reditelja „Novog talasa“ šezdesetih, i džez drama “Izvan ovog sveta” Đunđija Sakamotoa, jednog od najzaslužnijih za obnavljanje interesa za japanski film u devedesetim godinama.

Društvo ljubitelja japanske popularne kulture „Sakurabana“ iz Beograda će održati predavanja i radionice o japanskoj kulturi i animiranim manga filmovima

Za vrijeme trajanja “Dana japanske kulture u Kotoru” u galeriji Kulturnog centra biće postavljena izložba japanskih nihon-ga slika i japanskih nishijin-oripojaseva i lutaka.

Bonus video: