Ćupić: Znao sam da Nikezić čuva pare kod kuma Mugoše

Sud je prihvatio da se obavi neuropsihijatrijsko posmatranje Nebojše Mugoše, koji je prema optužnici, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Nebojšu Nikezića
214 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 17:49h

Podgoričanin Radovan Ćupić kazao je da je znao da mu je pokojni Nebojša Nikezić svojevremeno rekao da čuva novac kod kuma Nebojše Mugoše i da su pare tamo "sigurne kao u banci".

Ćupić je svjedočio u Višem sudu, u nastavku suđenja Mugoši optuženom da je u februaru 2011. iz automatske puške ubio svog kuma Nikezića.

Svjedok je ispričao da je preko Nikezića upoznao Mugošu.

"Nikezić mi je rekao da drži novac kod Mugoše, i da je to kao da ga drži u banci, ali mi nije rekao koja je to količina novca. Nikezić je bio veliki čovjek i radnik, puno je radio i dosta je zaradio. Kada mu se nasukao brod za ulov ribe, rekao mi je da treba da uzme novac od Mugoše, ali detalje nije govorio", rekao je Ćupić.

Ćupić je potvrdio da je Nikezića upoznao preko svog polubrata Borisa Perkovića, koji je jedno vrijeme, kako je kazao, bio u Sao Paolu u Brazilu.

Tužilac navodi da je Mugoša iskoristio kumovski odnos sa Nikezićem i veliko povjerenje, i da ga je ubio u namjeri da prisvoji 515.000 eura koje mu je Nikezić predao na čuvanje

On je objasnio da je sa majkom i sestrom posjetio polubrata, ali se nije mogao sjetiti gdje je to bilo - u Rio de Žaneiru ili Sao Paolu.

"Ne sjećam se da li je Boris preko mene slao garanciju Nikeziću i njegovoj supruzi za ulazak u Brazil. Ne znam ništa o preduzeću u kojem je jedan odsto vlasnik moj polubrat Boris Perković, a 99 odsto Nikezić", rekao je Ćupić.

Njega je optuženi Mugoša pitao da li je tačno da je Perković uhapšen u Brazilu zbog prodaje droge, a onda se obratio sudiji:

"Sudija, ja imam policijski izvještaj policije iz Brazila o tome".

Sudija je dodala da se ne sudi Borisu Perkoviću i da nema potrebe za takvim pitanjima.

Od mnogobrojnih predloga advokata odbrane, Sud je prihvatio da se obavi neuropsihijatrijsko posmatranje Mugoše. Advokat Tomislav Dedić naveo je da je to potrebno jer je Mugoša, prije ubistva, od Nikezića pretrpio uvredu, prijetnju kao i fizički napad.

Dodao je da je vještačenje potrebno da bi se utvrdilo da li je Mugoša bio svjestan krivičnog djela, da li je mogao da upravlja postupcima, te da li je bio u stanju afekta gnjeva, straha i prepasti i u kojem intenzitetu.

Prema optužnici, Mugoša je na podmukao način i iz koristoljublja ubio Nebojšu Nikezića.

Tužilac navodi da je on iskoristio kumovski odnos sa Nikezićem i veliko povjerenje, i da ga je ubio u namjeri da prisvoji 515.000 eura koje mu je Nikezić predao na čuvanje.

On je telefonom pozvao kuma na sastanak, a zatim u ugovoreno vrijeme došao naoružan i iz automatske puške ispalio više hitaca, koji su Nikezića pogodili u grudi i leđa.

Suđenje se nastavlja 11. februara.

Je li mogao uštedjeti pola miliona eura

Sud je odbio predlog odbrane da se utvrdi da li je Mugoša mogao, od svojih poslova i zarada, uštedjeti 515.000 eura, koliko je nađeno u njegovom stanu. Mugoša je ranije, priznajući da je ubio kuma, negirao da je to uradio zbog novca i tada saopštio da pare nijesu Nikezićeve, već njegove.

Da bi se razjasnila ta nedoumica, punomoćnik porodice Nikezić, advokat Branislav Lutovac predložio je juče da se u dopuni dokaznog postupka obavi finansijsko vještačenje računa koje je Mugoša, kao fizičko lice imao u bankama NLB Montenegro, Prvoj i Erste, kao i žiro-račun preduzeća "Infinti Montenegro".

"Ovo je potrebno da bi se utvrdili tokovi novca i osnov izvršenih transakcija, kako uplate na te račune, tako i isplate sa tih žiro-računa. Ovo je potrebno takođe da se utvrdi da li je optuženi Mugoša imao mogućnosti da od svojih zarada ostvari ušteđevinu od 515.000 eura. Vještak je dužan da izvrši uvid u poslovnu dokumentaciju preduzeća 'Infinti Montenegro'”, kazao je advokat Lutovac.

Sud je odbio taj predlog.

Bonus video: