Filmom o Marini Abramović počeo festival "Ubrzaj"

Nakon dokumentarca o slavnoj performerki Marini Abramović, u režiji Metjua Ekersa, prikazan je film “Lice revolucije” autora Vladimira Milovanovića
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 09:55h

Crnogorsko narodno pozorište otvorilo je sinoć vrata nevladinom sektoru i bilo prvi prostor u kojem se dešava ovogodišnji treći po redu Festival filmova o ljudskim pravima u organizaciji Centra za građansko obrazovanje.

Ova revija filmova o ljudskim pravima otpočela je dokumentarnim filmom “Marina Abramović: Umjetnik je prisutan”, dok je gledalište u CNP-u, instituciji u kojoj su filmske projekcije sve češće u posljednje vrijeme, bilo do posljednjeg mjesta puno.

Projekcije će do 15. decembra biti još u Multimedijalnoj sali rektorata Univerziteta Crne Gore. Nakon dokumentarca o slavnoj performerki Marini Abramović, u režiji Metjua Ekersa, prikazan je film “Lice revolucije” autora Vladimira Milovanovića.

Umjetnost bogati naše okruženje, a Festival filma o ljudsklim pravima “Ubrazaj važan je događaj”

Lice revolucije govori o Branku Iliću, jednom od vođa pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji u periodu 1998-2000. godine i lideru studentskog pokreta Otpor. U međuvremenu održani su prigodni govori u CNP-u povodom festivala, gdje su se obratili Janko Ljumović, direktor CNP-a, i Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje.

"Svaki program u Crnogorskom narodnom pozorištu kroz umjetnost pozorišta, filma, muzike i drugih sadržaja svjedoči o različitim potragama za ljudskošću i priča priču o solidarnosti koja jeste preduslov odgovorne zajednice.

Umjetnost bogati naše okruženje, a Festival filma o ljudsklim pravima “Ubrazaj važan je događaj”, da se možda baš na kraju kalendarske godine, kada ulazimo u zamke konzumerizma i tržišta zabave dodatno podsjetimo svih onih kojima treba pomoći", rekao je Ljumović i naglasio da podrška koju CNP daje Centru za građansko obrazovanje predstavlja njihovo programsko usmjerenje u saradnj sa civilnim društvom kao i njihovu posvećenost u radu sa različitim, posebno sa marginalnim društvenim grupama o kojima vode računa, na način da ih animiraju za njihov repertoar i da razvijaju njihove kulturne potrebe.

Očekuju crnogorski film

Selektor festivala “Ubrzaj” bio je Mladen Vušurović, direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Beldocs”.

U Crnoj Gori žive umjetnici koji imaju svoje mišljenje o stvarnosti u kojoj žive

Daliborka Uljarević je kazala da je ovaj događaju ujedno i obilježavanje deset godina rada Centra za građansko obrazovanje.

Ona je kazala da se nada kako će sljedeće godine Festival filma o ljudskim pravima biti u prilici da prikaže i neki crnogorski film, kao i da u Crnoj Gori žive umjetnici koji imaju svoje mišljenje o stvarnosti u kojoj žive i hrabrost da ga izraze na način koji je njima najbliži.

Danas će na repertoaru festivala biti prikazani filmovi ”Ai Veivei: nije mi žao”, u 17 sati u CNP-u. Film Govori o Ai Veiveiju jednom od najslavnijih savremenih kineskih umjetnika, a istovremeno i jednom od najžešćih domaćih kritičara.

Na istom mjestu u 19 sati, biće prikazan tragikomični dokumenarac “Dragan Wende: Zapadni Berlin”, a u 21 sat biće prikazan dokumentarac oskarovaca Kevina Mekdonalda „Marli” o neobičnom i tajanstvenom životu muzičkog velikana Roberta Nesta Marlija poznatijeg kao Bob Marli.

Bonus video: