Hanekeov "Amour" najbolji film, Žoakin Finiks najbolji glumac

Žoakin Finiks je nagrađen najbolju mušku ulogu a Ejmi Adams za najbolju žensku epizodnu ulogu, oboje za film "The Master"
69 pregleda 0 komentar(a)
Haneke, Ljubav, Foto: Cinema-scope.com
Haneke, Ljubav, Foto: Cinema-scope.com
Ažurirano: 10.12.2012. 11:10h

Asocijacija filmskih kritičara iz Los Anđelesa proglasila je za najbolje ovogodišnje ostvarenje film na francuskom jeziku austrijskog reditelja Mihaela Hanekea "Amour".

"The Master" Pola Tomasa Andersona nagrađen je za režiju, glavnu mušku i žensku epizodnu ulogu, kao i za dizajn produkcije. Nagrada ovog i nekih drugih američkih profesionalnih udruženja imaju uticaja u trci za Oskara, koji se dodjeljuje u februaru iduće godine.

Losanđelesko kritičarsko udruženje je nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelilo dvjema glumicama - Emanueli Riva za rolu u filmu "Amour", i Dženifer Lorens, koja se pojavljuje u filmu "Silver Linings Playbook".

Žoakin Finiks je nagrađen najbolju mušku ulogu a Ejmi Adams za najbolju žensku epizodnu ulogu, oboje za film "The Master". Film Pola Tomasa Andersona bio je na drugom mjestu liste najboljih filmova.

Glumački debitant Dvajt Henri, koji se pojavljuje u niskobudžetnom filmu "Beasts of the Southern Wild", dobio je priznanje za najboljeg muškog epizodistu.

Hanekeovo ostvarenje "Amour", koje je proglašeno za najbolji film, austrijski je kandidat za Oskara a ove godine je osvojio "Zlatnu palmu" na Kanskom festivalu.

Film Ketrin Bigelou "Zero Dark Hour", koji je pobijedio u izborima Njujorškog kruga filmskih kritičara i Nacionalnog kritičarskog odbora, nije osvojio nijednu nagradu. "Zero Dark Hour", film o američkom lovu na vodju terorističke mreže Al Kaida Osamu bin Ladena, među favoritima je za ovogodišnjeg Oskara.

Kako primjećuje AP, udruženje losanđeleskih kritičara se ove godine nije "hvatalo" velikih holivudskih produkcija, za razliku od 2010. i 2011. kada je za najbolje filmove proglasilo "The Descendants" Dzzordža Klunija, odnosno "Društvenu mrežu" Dejvida Finčera.

Za najbolji animirani film proglašen je "Frankenweenie" Tima Bartona, a za najbolji scenario nagrađen je "Argo" Bena Afleka (Affleck).

Filmu Stivena Spilberga "Lincoln" nije pripala nijedna nagrada ovog udruženja.

Nominacije za Oskara biće obznanjene 10. januara. Prije toga će biti proglašeni dobitnici nagrada Udruženja filmskih glumaca i "Zlatnog globusa", koji dodjeluje Udruženje njujorsskih kritičara.

Bonus video: