Miodrag Šćepanović nagrađen u Francuskoj

"Na Salonu francuskih umjetnika bilo je preko 2.000 izlagača, Gran pale je bio prepun djela", rekao je Šćepanović
162 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Šćepanović, Foto: Vesko Belojević
Miodrag Šćepanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.12.2012. 18:39h

Crnogorski vajar Miodrag Šćepanović na Salonu francuskih umjetnika u Parizu osvojio je nagradu “Mišel Dimon” za skulpturu “Opasne sjenke”.

Šćepanović je na tom Salonu, koji je zatvoren prije par dana, izlagao tri skulpture, pored nagrađene, pariska publika je u Grand paleu mogla da vidi i “Neuzvraćeni pogled” i “Vidik”.

Šćepanović je “Vijestima” kazao da je na Salonu francuskih umjetnika bilo više izlagača nego na čuvenom Jesenjem salonu koji je održan prošlog mjeseca, a na kojem Šćepanović izlaže već cijelu deceniju.

Vajar iz Kolašina koji je u Francuskoj veoma cijenjen, imao je brojne ponude da proda nagrađene “Opasne sjenke”

"Na Salonu francuskih umjetnika bilo je preko 2.000 izlagača, Gran pale je bio prepun djela. Posjetioci su satima ulazili i išli kroz izložbene prostore. Nisam toliko posjetilaca vidio još od proslave 100 godina Jesenjeg salona.

Gran pale je bio podijeljen na dva dijela. U jednom su izlagali galeristi i oni koji su platili prostor, a u drugom dijelu u kojem su bili i moji radovi bila su izložena selektovana djela. Ja sam dobio nagradu “Mišel Dimon”, što je jedna od nagrada pored Zlatne, Srebrne i Bronzane koje se dodjeljuju", rekao je Šćepanović.

Ponude kupaca

Vajar iz Kolašina koji je u Francuskoj veoma cijenjen, imao je brojne ponude da proda nagrađene “Opasne sjenke”, skulpturu od kamena koja predstavlja glavu leoprada.

Šćepanoviću je to bilo jubilarno - deseto učešće, a njegov uspjeh na ovoj prestižnoj manifestaciji krunisan je još 2006. godine

"Nisam bio siguran da li želim da je prodam... a i branio sam se od kupaca time što sam imao samo dozvolu za privremeno iznošenje", rekao je Šćepanović.

Salon francuskih umjetnika je velika izložba na kojoj se uglavnom predstavljaju Francuzi, a rijetki su umjetnici iz drugih zemalja.

Miodrag Šćepanović, crnogorski vajar izuzetnog likovnog senzibiliteta, prošlog mjeseca predstavio se skulpturom “Strast” na Jesenjem salonu u Parizu. Za tu skuplturu nije dobio nagradu, ali je ona izabrana da bude na naslovnoj strani kataloga najznačajnijeg događaja u svijetu likovne umjetnosti, koji traje već više od 100 godina.

Šćepanoviću je to bilo jubilarno - deseto učešće, a njegov uspjeh na ovoj prestižnoj manifestaciji krunisan je još 2006. godine - Prvom nagradom Salona, koja mu je dodijeljena za “Sigurnost” (skulptura u kamenu). Od 2008. godine ovaj poznati vajar iz Kolašina postao je i član udruženja “Jesenji salon”.

Bonus video: