"Znamenite Novljanke" - monografija Lazara Seferovića

"Želio sam očuvati njihov duh i vrijeme prošlo i sadašnje u kojima su dale i daju najbolji dio sebe", kazao je Seferović
199 pregleda 0 komentar(a)
promocija knjige, Foto: Slavica Kosić
promocija knjige, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.12.2012. 19:13h

Monografija Znamenite Novljanke autora Lazara Seferovića predstavljena je proteklog vikenda u Dvorani Park u Herceg Novom. Autor je portretisao 27 „Znamenitih,“ a pored njih uključio je više od 80 žena ovoga podneblja, naglašavajući da su svojim ugledom, stvaralačkim i sportskim dometima, zaslužile su da budu uključene u sadržaj knjige.

"Sve žene o kojima autor govori su najeksplicitniji primjer izražavanja divljenja svijetloj strani ženske umješnosti i njihovom angažovanju"

Žene koje su po ocjeni autora zaslužile da se nađu u monografiji su Bosiljka Pušić, Dragana Radojičić, Darinka Matić-Marović, Jelena Ðokić, Lidija Laforest, Marija Crnić-Pejović, Sonja Malavrazić, Milena Lučić, Ljiljana Tomanović-Ponomarev, Vesna Mališić, Borka Božović, Mirele Šcasni, Zagorka Zečević, Tinda Bulatović, Višnja Kosović, Sladana Vujović, Amanda Stojović, Olivera Doklestić, Marija Čolpa, Stanislava-Staša Koprivica, Lidija Vuličević, Nada Marović-Stanić, Vitka Vujnovic, Milina Kovačević, Antonija Ðurović-Novoselac, Milica Berberović-Stanković, Tia Čamdžić-Dožic.

“Tragajući za vrijednostima koje su Novljanke sačuvale kroz svoju samosvojnost, identitet, stvaralaštvo i pregnuće, opredijelio sam se za ovakav izbor. Želio sam očuvati njihov duh i vrijeme prošlo i sadašnje u kojima su dale i daju najbolji dio sebe u sferi kulture, umjetnosti, nauke i sporta, ne izostavljajući dimenzije sveobuhvatnosti integriteta svake ličnosti ponaosob.

Znamenite Novljanke je četvrta Seferovićeva knjiga.

Raznovrsnost profesija ličnosti o kojima sam pisao, nije mi omogućila da uključim još jedan broj znamenitih žena Novoga, jer se te profesije poklapaju sa već odabranim”, objasnio je Seferović.

Značaj i položaj žena

Urednik Vujica Ognjenović ocijenio je da “kroz argumentovane primjere Seferović na originalan način definiše značaj i položaj žena na ovim područjima, njihovu energiju.

"Ova knjiga je i svjedočanstvo ženske emancipacije... Sve žene o kojima autor govori su najeksplicitniji primjer izražavanja divljenja svijetloj strani ženske umješnosti i njihovom angažovanju u oblastima i djelatnostima u kojima su radile i stvarale“, ocijenio je predsjednik Opštine Dejan Mandić.

Znamenite Novljanke je četvrta Seferovićeva knjiga. Prethodno je napisao „Umjetničko blago Herceg Novog“1984. godine; potom “22 sage o kulturnom blagu Herceg Novog“ 2006. godine i „Od sveca i pape do pop i rock zvijezda - znameniti Novljani u svijetu“, iz 2010 .godine.

Bonus video: