Seksualnost: Potisnute potrebe vode u frustraciju

Ako vlastite mogućnosti i mogućnosti svoga tijela doživljavate kroz ono što vam je prezentirano, a da ne prosuđujete o tome, ono će zaista na svim nivoima postati vaša istina.
757 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 18:51h

Opšte je prihvaćeno stanovište da je ljudska seksualnost na vrhuncu u dvadesetim i tridesetim godinama života. Nakon toga, lučenje polnih hormona u tijelu žene i u tijelu muškarca iz godine u godinu opada, pa samim tim opada i naša seksualnost.

I zaista, kako prelazimo četrdesetu, sami sebe obično doživljavamo manje privlačnima, sve teže zadržavamo lijepi izgled, dok naša seksualna energija obično progresivno opada.

Međutim, kako ćemo doživljavati sebe određeno je primarno našim vaspitanjem i vrijednostima društva, a kako se u našoj civilizaciji seksualnost najviše povezuje s mladošću, i mi sami takvo stanovište prihvatamo, te sebe u tom segmentu ograničavamo.

No, najnovija istraživanja u okviru epigenetike pokazala su da ni hormonalna produkcija nije samo biološki fenomen, već da je i ona određena uticajima izvana. Drugim riječima, ne samo da su kulturološkim vrijednostima i stereotipima isprogramirani naši umovi, već smo njima uslovljeni i na nivou biologije.

Ako vlastite mogućnosti i mogućnosti svoga tijela doživljavate kroz ono što vam je prezentirano, a da ne prosuđujete o tome, ono će zaista na svim nivoima postati vaša istina.

U načinu doživljaja i iskušavanja seksualnosti, uslovljavaće nas i životne okolnosti.

Ako su one izazovne i teške, ako smo opterećeni problemima, strahovima ili brigama, te se iz bilo kojeg razloga ne osjećamo dobro, seksualnost nam neće biti visoko na listi prioriteta, a ako je u takvim uslovima i praktikujemo, njome nećemo ostvarivati sve one dobrobiti koje zdrava seksualnost sa sobom nosi.

Međutim, seksualnost je sastavni dio naše prirode, a poznato je da je i sam A. Malsow, čuveni američki psiholog, u svojoj piramidi potreba, seksualne potrebe svrstao među one primarne, skupa s hranom, odjećom i zaštitom.

Seksualni instinkt ima svaki čovjek, a ako svoje seksualnosti nismo svjesni, ili ne osjećamo nikakvu potrebu za njenim izražavanjem, to samo znači da smo svoje seksualne potrebe potisnuli.

No, svako duže potiskivanje ovih potreba, nakon nekog vremena, rezultiraće ozbiljnim psihofizičkim posljedicama.

Zbog toga ćemo postati frustrirani, nezadovoljni i teški okolini. Možda ćemo u nekoj drugoj životnoj dobi osjetiti potrebu za seksualnom hiperkompenzacijom ili ćemo razviti neki drugi oblik zavisnosti. Moguća su i oboljenja u vezi sa područjem donjeg dijela stomaka, urinarnog trakta, te uopšte za reproduktivne organe.

Zdrava seksualnost proizlazi iz psihičke, fizičke i duhovne ravnoteže, i ona, ako se oslobodimo uslovljenosti, ne bi trebalo da bude vezana za godine.

Kada smo sami sa sobom zadovoljni, kada smo svjesni svojih vrijednosti, te se osjećamo dobro, prirodno i nesputano, tada ćemo se između ostalog osjećati i kao seksualna bića, te ćemo svoju seksualnost na zdrav način i ispoljavati.

www.hortusmentis.com

Bonus video: