Ishrana tokom posta: Za svježe tijelo i bistar um

Vrlo važan momenat – lokalno sezonsko povrće, što češće, u znatnim količinama: kupus, kelj, keleraba, prokelj, karfiol, brokoli, luk, praziluk, šargarepa, rotkva, cvekla. Ima ih toliko, da mogu da daju ogroman broj različitih kombinacija.
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 18:58h

Stavovi su različiti, ali ja zastupam onaj da je post zdrav, ako je raznovrstan i dobro osmišljen. Ovdje naravno govorimo o aspektu koji se odnosi na ishranu.

Često opterećujemo svoj jedini organizam nepotrebno velikim količinama šećera, masti, crvenog mesa, bijelog brašna, industrijski prerađene hrane. Zato je dobro „odmoriti ga“ povremeno.

Radi „čistijeg tijela i čistijih misli“. Da li će to biti kada vi želite ili kako je neko drugi propisao – izbor je na vama.

Moguće da griješim, ali imam utisak da je najčešći model posta: hljeb i džem za doručak, pomfrit za ručak i konzerva tunjevine za večeru. Mislim, može i to ponekad, ali toliko je mogućnosti na raspolaganju. Naoružajte se varjačom, zaštitite keceljom i krenite u osvajanje novih ukusa.

Možemo malo da se osvrnemo i obratimo pažnju na ishranu iz naše ne tako davne tradicije. Ona obiluje čistim i zdravim namirnicama.

Žitarice, kao baza: pšenica, ječam, ovas, raž, proso i pridruženi članovi kukuruz i heljda.

Od njih se proizvode brašna za hljeb, proju i druge ukusne zdrave specijalitete.

Od njih mogu da se kuvaju kaše, koje uz neke dodatke predstavljaju fantastično pogonsko gorivo za naš organizam. Takođe su žitarice dobitna kombinacija sa mahunarkama, kao nezamjenjiv izvor proteina kao gradivnih elemenata.

Od mahunarki su nam na raspolaganju: pasulj, bob, grašak, sočivo, soja, naut.

Vrlo važan momenat – lokalno sezonsko povrće, što češće, u znatnim količinama: kupus, kelj, keleraba, prokelj, karfiol, brokoli, luk, praziluk, šargarepa, rotkva, cvekla. Ima ih toliko, da mogu da daju ogroman broj različitih kombinacija. U sirovom obliku, termički obrađeni ili kao salate iz turšije (naravno, bez konzervansa).

Ako ste za ribu, neka bude svježa ili makar smrznuta, spremljena u foliji ili na pari, rijetko pržena, a što rjeđe ona iz konzerve.

Nemojte da užinate štapiće, ribice, posni kupovni keks. Uzmite voće, suvo voće ili orašaste plodove – lješnik, badem, orah. To su riznice vitamina i minerala, a suvo voće zahvaljujući svojim koncentrisanim šećerima ima moć da zadovolji potrebu za slatkišima.

I ako ste se već odlučili na ovaj korak, “dajte otkaz” gaziranim i ostalim sokovima sa puno šećera, kao i alkoholnim pićima. Cijedite sebi svježe sokove u koje ćete da dodate malo đumbira, da vas zagrije i podigne vam energiju.

Post, detoksikacija, veganska ishrana, specijalni tretman – zovite kako hoćete, ali slobodno uplivajte u te vode i napravite veliko spremanje svog organizma.

Svježe tijelo i bistar um – to je vaš očekivani rezultat.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: