Hrkanje u snu : Rješenje – štitnici za zube

Štaviše, ukoliko pacijent pati od težeg oblika apnee u toku sna (sleep apnea), štitnik za zube može još više spriječiti dotok kiseonika u pluća, te samim tim mogu biti životno ugrožavajući.
227 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 18:58h

Da li vas je ikada stomatolog pitao da li hrčete dok spavate? Ja svoje pacijente sigurno nisam, a nekako mislim da veoma mali broj stomatologa povezuje ovu pojavu sa nekim problemom u stomatologiji.

Da ove pojave ipak jesu povezane, pokazuju nova istraživanja iz oblasti sna.

Naime, novi podaci ukazuju da bruksizam i problemi sa TM zglobom nisu jedini uzročnici pojave škripanja zubima u toku sna.

Do sada je najčešće rješenje za noćno škripanje zubima bilo štitnik za zube (folija), kojima su se štitili zubi od prekomjernog trošenja.

Istraživanja rađena u SAD-u pokazuju da hrkanje predstavlja vodeći faktor u etiologiji noćnog bruksizma i da terapija štitnicima nije jedina mogućnost.

Štaviše, ukoliko pacijent pati od težeg oblika apnee u toku sna (sleep apnea), štitnik za zube može još više spriječiti dotok kiseonika u pluća, te samim tim mogu biti životno ugrožavajući.

Pacijenti koji hrču tokom sna čine to najčešće zbog toga što pate od apnee u toku sna.

Ova vrsta apnee, koja se javlja tokom sna, predstavlja stanje u kojem nedovoljno kiseonika ulazi u pluća. Ovo se najčešće javlja uslijed lošeg položaja donje vilice i / ili drugih opstrukcija u oralnoj duplji.

Kada pacijenti hrču, uglavnom postoje i drugi simptomi, kao što su: uvećani jezik, torus nepca i donje vilice. Pored ovoga, uvećana uvula ili krajnici mogu sprečavati adekvatan prolaz kiseonika.

Istraživanjima je otkriveno da pacijenti, kada boluju od apnee u toku sna, imaju periode sna od po 10 sekundi kada u organizam ne ulazi kiseonik. Tako, u toku sna, pacijent više puta hvata dah. U ovim periodima TM zglob učestvuje i to u vidu stiskanja. Na taj način organizam se upozorava na nedostatak kiseonika. Ova konstantna stiskanja TM zgloba dovodi do pojave bruksizma kao i bolova i oticanja zgloba.

Jedan od predloga za rješavanje ovog problema jeste da se pacijentima, koji pate od apnee u toku sna, izrađuju individualni aparati. Ovi aparati svojim izgledom podsjećaju na štitnike za zube, a razlika je u tome što se ovdje štitnici rade i za gornju i za donju vilicu.

Ova dva štitnika povezana su mehanizmom čiji je zadatak pomjeranje donje vilice u pravilan položaj. Na taj način se omogućava pacijentu dovoljan ulaz kiseonika u pluća i nesmetano spavanje. Takođe, ovi aparati onemogućavaju jezik da protudira naprijed i tako zatvara prolaz kiseonika.

Zbog svega ovoga, ukoliko vi ili vaši bližnji primijetite da hrčete, pomoć slobodno možete potražiti i od vašeg stomatologa.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: