Kondom koji poslije seksa nestaje štiti od bolesti i neželjene trudnoće

Ljekovi koji će se koristiti tokom proizvodnje ovih kondoma sprečavaće infekcije HIV-om, pružaće zaštitu od mnogih polno prenosivih bolesti
98 pregleda 4 komentar(a)
seks, par, Foto: Shutterstock
seks, par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2012. 11:28h

Naučnici uz pomoć nove tehnike razvijaju novu generaciju kondoma za žene, koji će biti napravljeni od specijalno prilagođenih nanovlakana koja se poslije seksa jednostavno rastapaju u tijelu.

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu uz pomoć nove tehnike planiraju da naprave veoma tanke kondome za žene napravljene od vlakana i ljekova.

Ljekovi koji će se koristiti tokom proizvodnje ovih kondoma sprečavaće infekcije HIV-om, pružaće zaštitu od mnogih polno prenosivih bolesti i zaustavljaće kretanje spermatozoida.

Kondomi će biti dizajnirani tako da će se u potpunosti razgrađivati i nestajati nakon seksa u roku od nekoliko minuta. Žene će moći da ih diskretno stave prije seksa, a štitiće ih od neželjene trudnoće, HIV-a i polno prenosivih bolesti.

"Višenamenske preventivne tehnologije, koje istovremeno štite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti su globalni zdravstveni prioritet. Kombinovanjem hemijskih i fizičkih barijera stvara se ogroman potencijal za dizajniranje efektivnih višenamenskih preventivnih tehnologija. Međutim, integracija oba funkcionalna dijela u jedan uređaj je veliki izazov. Mi smo pokazali da je moguće kreirati materijal koji će predstavljati i hemijsku i fizičku barijeru", navodi se u izjavi naučnika.

Naučnici su nedavno dobili finansijsku pomoć u iznosu od milion dolara od Bila Gejtsa i njegove žene Melinde, da bi usavršili ovu tehnologiju.

Bonus video: