Preminuo revolucionar savremene arhitekture Oskar Nimajer

Bio je pionir u upotrebi prenapregnutog betona i poznat po svojim visokim, krivudavim oblicima
148 pregleda 0 komentar(a)
Oskar Nimajer, Foto: Theweek.co.uk
Oskar Nimajer, Foto: Theweek.co.uk
Ažurirano: 07.12.2012. 17:35h

Legendarni brazilski arhitekta Oskar Nimajer, koji je projektovao neke od najpoznatijih građevina XX vijeka, preminuo je u srijedu u bolnici u Riju, deset dana prije svog 105. rođendana. Nimajerova karijera počela je tridesetih godina XX vijeka i proteže se kroz devet decenija.

“Ne privlače me pravi uglovi ili prave linije, čvrste i nefleksibilne, stvorene čovječjom rukom"

Među njegovim prepoznatljivim zgradama od stakla i svijetlog betona su zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku, sjedište Komunističke stranke u Parizu i katolička katedrala u Braziliji za koju je 1988. dobio nagradu za arhitekturu Pricker, koja se smatra Nobelovom nagradom za arhitekturu.

Nimajerova vizija oblikovala je futuristički izgled Brazilije prije pedeset godina, a on je tokom bogate karijere bio autor više od 600 djela širom svijeta. Radio je na više desetina projekata u nekoliko zemalja sve do nekoliko mjeseci prije smrti.

Bez pravih uglova i linija

Za glavnog arhitektu na ambicioznom projektu izgradnje novog glavnog grada Brazila u amazonskoj džungli postavljen je 1956. i zahvaljujući Braziliji postao je jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata. Bio je pionir u upotrebi prenapregnutog betona i poznat po svojim visokim, krivudavim oblicima, za koje je inspiraciju, prema sopstvenim riječima, crpio iz “oblina brazilskih žena koje je volio”.

Oskar Ribeiro de Almeida Nimajer Soareš Filjo rođen je 15. decembra 1907. godine

“Ne privlače me pravi uglovi ili prave linije, čvrste i nefleksibilne, stvorene čovječjom rukom. Privlače me senzualne krivudave linije. Linije koje vidim u planinskim vijencima svoje zemlje, vijugavim rijekama, talasima okeana i na tijelima prelijepih žena. Krivudave linije od kojih je satkan univerzum, Ajnštajnov univerzum”, naveo je Nimajer u svojim memoarima “Krivine vremena”.

Zdravstveni problemi su ga mučili posljednjih nekoliko godina, a 2012. je dva puta morao da bude hospitalizovan - u maju zbog upale pluća i u oktobru zbog dehidracije. Ipak, to ga dugo nije sprečavalo da radi.

Oskar Ribeiro de Almeida Nimajer Soareš Filjo rođen je 15. decembra 1907. godine, smatra se ocem brazilske arhitekture, dobio je brojne nagrade i odlikovanja, uključujući i najprestižniju nagradu u arhitekturi - Prickerovu nagradu 1988. godine. Njegova jedina kćerka, Ana Marija Nimajer, preminula je u junu u 82. godini.

Bonus video: