Protein odgovoran za dugoročno pamćenje

Ovaj specifični protein otkriven je kod eksperimentalnih životinja u laboratorijskim uslovima koje genetski nisu bile sposobne da ga proizvode
79 pregleda 0 komentar(a)
pamćenje, Foto: Shutterstock
pamćenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2018. 17:14h

Za dugotrajno pamćenje odgovoran je specifičan protein, poznat kao mBDNF (mature Brain-Derived Neutrophic Factor). Proizvode ga određeni ćelijski enzimi, a ključan je za memorisanje informacija duže od jednog dana.

Posle složenih biohemijskih procesa, oslobađa se u mozgu i odlazi u spoljni dio neurona. Na tom mjestu vezuje se za receptore drugih neurona, stimulišući ih na dugotrajno pamćenje, objašnjavaju istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i ljudski razvoj.

Ovaj specifični protein otkriven je kod eksperimentalnih životinja u laboratorijskim uslovima koje genetski nisu bile sposobne da ga proizvode. Posljedica njegovog nedostatka je kratkotrajno pamćenje. Razumjevanje ponašanja proteina mBDNF u budućnosti može pomoći da se bolje shvati proces učenja i omogući uspješnije liječenje poremećaja učenja i pamćenja, prenose Novosti.

Bonus video: