Američki odbor kritičara - uvid u nezavisni univerzum filma

Nacionalni odbor filmskih kritičara čine profesori i studenti fakulteta dramskih umjetnosti i filmofili
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 19:32h

Njujorški kritičari su prije par dana izabrali mračnu dokumentarističku dramu Ketrin Bigelou ”Zero Dark Thirty” za najbolji film godine, a tako je odlučio i američki Nacionalni odbor filmskih kritičara.

Bredli Kuper (Silver Linings Playbook) je proglašen za najboljeg glumca

Bigelou, koja je napravila film o najvećem lovu na ljudsku glavu u istoriji čovječansta, na Osamu Bin Ladena, je tako ponovo u trci za Oskara nakon pravog muškog ratnog “Hurt lockera” koji je 2009. godine bio nominovan za devet, a osvojio šest Oskara, uključujući i onaj za najbolju režiju.

Nacionalni odbor kritičara je dodijelio njenom posljednjem filmu još dvije nagrade - za režiju i glavnu glumicu (Džesika Častejn).

Za najbolji originalni scenario je nagrađen Rajan Džonson (Looper) a za adaptirani Dejvid Rasel (Silver Linings Playbook)

Nacionalni odbor filmskih kritičara čine profesori i studenti fakulteta dramskih umjetnosti i filmofili je izgleda ove godine glasao po savjesti, ne obazirući se mnogo na filmove o kojima se piše, blokbastere i dobitnike priznanja.

Bredli Kuper (Silver Linings Playbook) je proglašen za najboljeg glumca, a Danijel Dej-Luisa (Lincoln), koji je skoro sigurno „viđen” za osvajanje Oskara nije zaslužio njihovu nagradu.

„Life of Pi” Anga Lija i „The Master” Pola Tomasa Andersona nisu imali nijednu nominaciju.

Iznenađenja su priredili i u kategorijama sporedni glumac i glumica, kada su za najbolje proglasili Leonadra Dikapria (Django Unchained), koji igra tek 7 dana u bioskopima i En Daud (Compliance) iz nezavisne produkcije.

Nagrada „William K. Everson” za filmsku istoriju je pripala sagi o Džejmsu Bondu koja traje već 50 godina

Za najbolji originalni scenario je nagrađen Rajan Džonson (Looper) a za adaptirani Dejvid Rasel (Silver Linings Playbook). Najbolje animirano djelo je Wreck-It Ralph,a za specijalno postignuće u kinematografiji je nagrađen Ben Aflek (Argo).

U kategorijama mladi glumac i glumica su za pobjednike proglašeni Tom Holand (The Impossible) i mlada glumica Kuvenzane Volis koja je igrala u Beasts of the Southern Wild za koji je reditelj Ben Zejtlin dobio priznanje kao najbolji mladi reditelj.

Nagrada „William K. Everson” za filmsku istoriju je pripala sagi o Džejmsu Bondu koja traje već 50 godina.

Nagradu za slobodu izražavanja dobio je Central Park Five, Promised Land.

Galerija

Bonus video: