Paradajz: Lijek protiv depresije

Što se tiče paradajza, on je naročito bogat antioksidansima koji pomažu u čišćenju organizma i sprečavanju bolesti.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 10:15h

Istraživači su analizirali mentalnu zdravstvenu evidenciju i prehrambene navike 1000 muškaraca i žena starosti 70 ili više godina. Rezultati su pokazali da su oni koji jedu paradajz dva do šest puta nedjeljno 46 posto manje podložni depresiji od onih koji to povrće konzumiraju manje od jednom nedjeljno. Svakodnevno konzumiranje paradajza umanjuje šanse od pojave depresije za 52 posto.

Međutim, drugo voće i povrće ne daje takve benefite po psihičko zdravlje, pokazalo je istraživanje. Konzumiranjem šargarepe, bundeve i luka nećete postići nikakav ili će to imati zanemarljiv efekat na mentalno zdravlje. To ne znači da ovo povrće treba prestati jesti, ono u svakom slučaju ima pozitivno dejstvo na fizičko zdravlje.

Što se tiče paradajza, on je naročito bogat antioksidansima koji pomažu u čišćenju organizma i sprečavanju bolesti. Paradajz je posebno dobar izvor likopena, koji mu daje crvenu boju, a povezuje se sa smanjenjem rizika od srčanog udara i raka prostate.

Ove blagodeti paradajza za mentalno zdravlje su istraživali kineski i japanski naučnici koji smatraju da likopen pozitivno utiče na naše psihičko zdravlje smanjujući oksidativni stres i oštećenje zdravih moždanih ćelija.

Približno 20 posto ljudi pati od depresije u nekom trenutku života. Pogotovo su žene sklone depresiji, ili bar sklonije od muškaraca. Depresiji su naročito sklone starije osobe zbog usamljenosti, čestih upala i drugih bolesti, piše Klix.

Bonus video: