Djeca sve više imaju psihičkih problema jer ih roditelji previše štite

Profesorka Bajron, koja je klinički psiholog 23 godine, rekla je da djeca doživljavaju "slomove" uprkos tome što su "pametna ".
50 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 10:21h

Sve veći broj djece iz srednje klase pati od mentalnih problema jer ih roditelji previše štite i odgajaju "u zatočeništvu", upozorava psiholog Tanja Bajron.

Profesorka navodi da omladina raste u "paranoidnoj" kulturu koja pokušava da ih zaštiti, ali ih čini nesposobnim da se bore sa životnim izazovima.

Ona kaže da leči sve veći broj dece sa anksioznim poremećajima kojima fali "emotivna otpornosti" i koja se plaše nauspjeha, prenosi Daily Mail.

Profesorka Bajron, koja je klinički psiholog 23 godine, rekla je da djeca doživljavaju "slomove" uprkos tome što su "pametna i ne dolaze iz okruženja zbog kojih biste predvidjeli da će imati velike šanse da imaju emotivne, psihološke ili probleme sa mentalnim zdravljem".

"Djecu niko stvarno ne ohrabruje, podržava ili uči kako da se odnose, preuzimaju ili upravljaju rizicima i mislim da je to katastrofalno za njihov razvoj," kaže ona.

"Živimo u paničnoj kulturi koja se plaši rizika gdje buja paranoja i imamo obrazovni sistem koji je toliko usmjeren na ispitivanje i testiranje da se učitelji suzdržavaju da budu inovativni. Ali preuzimanje rizika je važno jer pomaže djeci da prihvate i razumiju neuspjeh. Neuspjesi su često najmoćnija iskustva u učenju koja neko može da ima", zaključuje profesorka Bajron.

Bonus video: