Osuđenici tvrde da su službenici ZIKS-a pretukli Boškovića i Lončara

Zatvorski ljekar nakon pregleda konstatovao je da nijedan zatvorenik nema vidljivih povreda, kao ni službenici
314 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.12.2012. 17:24h

Osuđenici spuškog zatvora tvrde da su prije dvije noći službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Gajo Radulović i Vuk Ivanović pretukli osuđenike Igora Boškovića i Radenka Lončara.

Uprava ZIKS-a juče je demantovala te navode. Oni su objasnili da je 4. decembra oko 21 čas u paviljonu “A” došlo do manjeg incidenta između tri osuđenika.

“Na poziv jednog od osuđenih lica koji je ujedno i učesnik incidenta, u boravak su ušla dva dežurna službenika obezbijeđenja koji su spriječili dalji sukob između osuđenih lica, uz upotrebu fizičke snage - poluge”, objašnjeno je iz službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.

Zatvorski ljekar nakon pregleda konstatovao je da nijedan zatvorenik nema vidljivih povreda, kao ni službenici.

Uprava ZIKS-a je o incidentu obavijestila Ispostavu policije Danilovgrad, a u toku je prikupljanje dokaza, nakon čega će biti odlučeno o eventualnom disciplinskom postupku protiv službenika i osuđenika.

Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je “Vijestima” da je i ta nevladina organizacija juče dobila anonimnu prijavu o prebijanju osuđenika Boškovića i Lončara.

“Razgovarali smo sa upravom ZIKS-a i oni su nam rekli da su upoznati sa incidentom i da će ga do kraja istražiti. Nijesu imali saznanja da je bilo upotrebe sile, izuzev poluge, ali će ispitati i čekamo da nas informišu”, kazao je Radović.

Zbog incidenta grupa osuđenika iz paviljona “A” juče je navodno počela štrajk glađu.

Zatvorenici su ispričali “Vijestima” da su Bošković i Lončar pretučeni jer su se “šalili sa osuđenikom Gutićem”.

“Nakon toga došli su službenici Radulović i Ivanović i pretukli ih. Ovo je nastavak torture u ZIKS-u, mada su njih dvojica, koji su pretučeni, u svojim izjavama morali napisati da ih službenici nijesu tukli”, rekao je jedan os osuđenika.

Bonus video: