Doživotna robija za katarskog pjesnika zbog pjesme

Za katarske vlasti su se problematičnim pokazala naročito dva posljednja stiha pjesme
0 komentar(a)
Mohamed Adžami, Foto: World Tribune
Mohamed Adžami, Foto: World Tribune
Ažurirano: 06.12.2012. 20:38h

Katarski pjesnik Muhamed al Adžami je zbog pjesme u kojoj kritikuje vlast u svojoj zemlji osuđen na doživotni zatvor! Paradoksalno, o potencijalnom pomilovanju odlučuje Emir Šeik Hamad, koga je Adžami prozvao u svojim stihovima.

Dok se na Zapadu često lamentira nad marginalizacijom poezije, jedna vijest iz Katara pokazuje da se u nekim djelovima svijeta zbog stihova može završiti čak i u zatvoru. Naime, 36-godišnji katarski pjesnik Muhamed al Adžami napisao je pjesmu od 22 stiha, inspirisan Arapskim proljećem, tako da je preveo i objavio na internetu u januaru, a kasnije je bila štampana i u nekoliko novina u arapskom svijetu.

Za katarske vlasti su se problematičnim pokazala naročito dva posljednja stiha pjesme: “Ona uvozi sve svoje stvari sa Zapada. Zašto ne uveze i zakone i slobodu?” Prozvana je druga supruga katarskog Emira Šeika Hamada, koja se sa svojim savremenim oblačenjem predstavlja kao lice modernog Katara.

Sudije su na osnovu tih stihova ovih dana zaključili da pjesnik Adžami poziva na rušenje Emirovog režima, te da pjesma predstavlja uvredu, pa je osuđen na doživotni zatvor! Adžami je u istražnom zatvoru još od novembra prošle godine, i to većinom u samici, a rodbini je tek nakon nekoliko mjeseci dozvoljeno da ga posjeti. Da stvar bude još bizarnija, članak 47 katarskog ustava garantuje slobodu izražavanja, dok se po kaznenom zakonu poziv na rušenje emirovog režima kažnjava smrću, izvještava “Der Spiegel”.

Adžami sada ima nedjelju dana da uloži žalbu na presudu, ali poznavaoci tamošnjih prilika smatraju da mu je jedina šansa da traži milost od Emira Šeika Hamada. Nije isključeno da će katarski Emir u završnici pomilovati pjesnika Muhameda al Adžamija da bi sačuvao dobar imidž među svojim zapadnim saveznicima.

Bonus video: