Savladan Jihostroj, prva pobjeda Budvanske rivijere

To je prvi trijumf Budvana u ovogodišnjem elitnom takmičenju, nakon četiri uzastopna poraza, dok je Jihostroj doživio četvrti poraz
0 komentar(a)
Odbojkaši Budvanske rivijere, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Budvanske rivijere, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 05.12.2012. 19:20h

Moglo je lakše i ubjedljivije, ali je na kraju, ipak, ispalo dobro. Nakon što su u prošlom kolu protiv Berlina osvojili prvi bod, odbojkaši Budvanske rivijere su tek u petom kolu upisali prvu pobjedu u ovogodišnjoj Ligi šampiona – izabranici Siniše Reljića su na svom parketu savladali češki Jihostroj 3:2, nakon tačno 100 minuta efektivne igre. Da nije bilo neshvatljivog pada u četvrtom setu, Budvani su mogli i do sva tri boda, ali, srećom po njih, nijesu ponovili partiju protiv Berlina, kada su nakon vođstva od 2:1 u setovima na kraju izgubili i osvojili samo bod.

Bez obzira na ovu pobjedu, Budvanska rivijera je ostala na posljednjem mjestu u grupi sa tri boda, odnosno sa bodom manje od trećeplasiranog Jihostroja (Lokomotiva je prva sa 12, Berlin drugi sa 11 bodova). Budvani su se sada i definitivno oprostili od jednog od tri najbolja trećeplasirana mjesta koja vode u Kup CEV, bez obzira na rezultat u posljednjem kolu, u kojem igraju u dalekom Sibiru, u Novosibirsku, protiv Lokomotive (12. decembra), koja je od Berlina u ovom kolu doživjela prvi poraz.

Iako je “prespavao” četvrti set (nije osvojio nijedan poen), uostalom kao čitava ekipa, korektor Oliver Veno je sa 29 poena (22 iz napada ili kontranapada, pet iz bloka, dva asa), konačno, imao učinak koji se od njega očekivao od dolaska u Budvu. Da je tako igrao u prethodnim utakmicama, Budvani bi imali još koji bod na kontu, vjerovatno i koju pobjedu više…

“Čestitam stručnom štabu i saigračima na pobjedi. Bilo je teško, ali smo konačno slavili. Zadovoljni smo sa nekim segmentima igre, nekim ne, ali najbitnije je da smo slavili. Ovo će biti podstrek za nas pred naredni meč”, rekao je kapiten Budvana Milan Marković.

U prvom setu, u kojem su se ekipe do 21:20 za goste, smjenjivale u vođstvu, Budvani su imali odličan završetak. Veno je prvo izjednačio na 21:21, potom je Ćaćić, nakon tajm-auta Čeha, realizovao kontru za vođstvo, da bi Marković as servisom donio plus dva. Veno je ponovo bio precizan u kontri i donio je set loptu, koju je, novom kontrom, u vođstvo od 1:0 pretvorio Ćaćić.

U drugom su gosti vodili od početka do kraja, a set je odlučen u sredini – kod vođstva od 17:15, Jihostroj je osvojio tri poena u nizu i otišao na nedostižnih 20:15, iako su Budvani priprijetili na 21:23.

Treći set je bio najneivjesniji, ponovo su se ekipe smjenjivale u vođstvu, do dva poena, ali je u finišu bio 23:23. Tada je zabrljao tehničar Jihostroja, Filip Habr, koji je prvo pogriješio na servisu, a onda je, nakon odličnog servisa Dukića i slabog prijema Platenika, u pokušaju da proigra Rohasa poslao loptu u aut.

Kada se očekivalo da i psihološka prednost bude na strani domaćina, dogodilo se nešto neočekivano. Čitava ekipa je zastala, Jihostroj se razigrao, na drugm tehničkom tajm-autu sve bilo odlučeno (16:6), a malo je falilo da Budvani i ne izađu “iz malih”, pa je odluka o pobjedniku odložena za peti set.

U odlučujućem setu, u kojem je na poziciji tehničara počeo Veljko Petković umjesto Marka Vujovića, dok je Božidar Ćuk zauzeo mjesto Nemanje Dukića na prijemu servisa, Budvani su pokazali karakter. Kod 2:2, Veno je donio vođstvo, a onda je na servis došao Marković, koji je servirao do 8:2 (imao je i jedan as u toj seriji), pa je već na promjeni strana pobjednik bio odlučen, a Budvani su rutinski priveli meč kraju.

"Konačno prva pobjeda koju smo željno isčekivali protiv rivala koji je ovoga puta odigrao kvalitetno, čak nas je malo i iznenadio, s obzirom na to da su igrali bez prvog korektora (Novotni) i tehničara (Zapletal). Veno je konačno odigrao na svom nivou i napravio 29 poena, što je bilo dovoljno za trijumf. U Novosibirsk ne idemo turistički, sportski je nadati se, tako da ćemo pokušati da osvojimo bodove i nastavimo takmičenje u Kupu CEV", izjavio je trener Budvanske rivijere Siniša Reljić.

Budvanska rivijera – Jihostroj 3:2 (25:21, 22:25, 25:23, 13:25, 15:7)

Budva – Mediteranski sportski centar. Gledalaca: 500. Sudije: Vasilis Raptis (Grčka) i Gordan Vilimanović (Srbija). Poeni iz napada: Budvanska rivijera 48, Jihostroj 59. Poeni iz bloka: Budvanska rivijera 15, Jihostroj 11. Poeni iz servisa: Budvanska rivijera 7, Jihostroj 5. Greške: Budvanska rivijera 30, Jihostroj 34.

Budvanska rivijera: Ćaćić 15, Papović (libero), Ćuk 3, Petković 2, Dukić 3, Rašović (libero), Vujović 4, Veno 28, Milić, Šuljagić 8, Maksimović, Marković 6.

Jihostroj: Rohas 15, Mah 12, Novotni, Sobotka 8, Mihalek, Habr 4, Sukuba, Fila, Zapletal, Juračka, Platenik 20, Kriško 16.

Bonus video: