Podijeljene kritike povodom dugo očekivanog "Hobita"

Džekson je za "Hobita" odlučio da koristi novi 3D format snimanja 48 frejmova po sekundi umesto uobčajena 24 frejma po sekundi
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 12:40h

Dugo očekivani film "Hobit: Neočekivano putovanje" dobio je različite kritike, i dok neki tvrde da je film dosadan i previše detaljan, drugi su razočarani novom tehnologijom primijenjenom u filmu.

Prvi film iz trilogije "Hobit" koji traje tri sata i devet minuta za mnoge kritičare bio je previše dug

Prvi dio trilogije Oskarom ovjenčanog reditelja Pitera Džeksona rađen je prema romanu Dž. R . R.Tolkina više od deset godina. "Neočekivano putovanje" širom svijeta počinje da se prikazuje iduće sedmice i procjenjuje se da će na američkim blagajnama prvog vikenda zaraditi 137 miliona dolara.

Džekson je trilogiju "Gospodar prstenova", koja je snimljena od 2001. do 2003. pretvorio u blokbaster "težak" tri milijarde dolara.

Fanovi knjige će voljeti film

Prvi film iz trilogije "Hobit" koji traje tri sata i devet minuta za mnoge kritičare bio je previše dug, piše Rojters.

Kritičar "Holivud riportera" naveo je da je reditelj ispunio san svakog "čistunca"

Iako će fanovi knjige "bez sumnje voljeti film" on je "ambiciozan i vizuelno inventivan ali nije ni približno uzbudljiv kao prvi dio 'Prstenova'", navela je Lia Rozen, kritičarka sajta TheWrap.com.

Piter Deburg iz "Varajetija" kritikovao je Džeksona što je dodao "mitološki komplikovan, kompjuterski stvoren prolog" koji nema veze sa Tolkinovim predloškom.

"Zarad spektakla ova nepotrebna sekvenca podsjeća na djelove scenografije iz drugog i trećeg dijela 'Gospodara prstenova'", naveo je on.

Kritičar "Holivud riportera" naveo je da je reditelj ispunio san svakog "čistunca" prevođenjem "svakog zareza, tačke i dvotačke iz prvih šest poglavlja knjige" u film.

Film prati hobita Bilba Baginsa, kojeg igra Martin Friman, i koji igrom slučaja postaje dio družine patuljaka koji su krenuli da od zmaja Šmauga otmu svoje blago.

U filmu igraju i Ričard Armitaž i Benedikt Kumberbač, dok Ijan Mekelen, Kejt Blanšet i Ilajdža Vud repriziraju svoje uloge iz "Gospodara prstenova".

Savršen Bilbo

Novinarka australijskog "Herald sana" Nila Džonson navela je da je komičar Friman "savršen Bilbo - istovremeno začuđen, uplašen i duhovit", Sa njom se složio i kritičar "Skrin kraša" koji je dodao da je Friman "šarmantno i efektno" odigrao Bilba.

Lia Rozen je navela da film djeluje toliko "hiperrealistično da, ironično, čini da scene djeluju lažno"

Džekson je za "Hobita" odlučio da koristi novi 3D format snimanja 48 frejmova po sekundi umesto uobčajena 24 frejma po sekundi.

Poslije svjetske premijere na Novom Zelandu mediji su pisali da je mnogim gledaocima bilo muka i da im se vrtjelo u glavi zbog ove inovacije.

Lia Rozen je navela da film djeluje toliko "hiperrealistično da, ironično, čini da scene djeluju lažno", dok je Piter Deburg ocijenio da je drugačiji format snimanja dao "pretjerani, vještački kvalitet koji čini da kostimi i scenografija djeluju veoma lažno".

Galerija

Bonus video: