Nagrada "Tarner" umjetnici Elizabet Prajs

Utemeljena 1984, nagrada Tarner dodjeljuje se svake godine britanskom vizuelnom umjetniku mlađem od 50 godina
0 komentar(a)
Elizabet Prajs, Foto: Thestyleexaminer.com
Elizabet Prajs, Foto: Thestyleexaminer.com
Ažurirano: 05.12.2012. 13:33h

Video umjetnica Elizabet Prajs dobitnica je ovogodišnje nagrade “Tarner”, jedne od najistaknutijih i najprestižnijih nagrada savremene umjetnosti u Britaniji, prenosi britanski “The Telegraph”.

Prajs, kojoj je nominaciju donijela trilogija video instalacija predstavljenih na samostalnoj izložbi u međunarodnom Centru za savremenu vizuelnu umjetnost Baltik, u svojim radovima “reanimira postojeće arhive prizora, teksta i muzike radi istraživanja složenog odnosa prema predmetima i kulturi konzumerizma.

Njeni pažljivo posloženi filmovi vode nas ka primamljivim virtuelnim prostorima, izgrađenim na kulturnom otpadu materijalističkog svijeta”.

Utemeljena 1984, nagrada Tarner dodjeljuje se svake godine britanskom vizuelnom umjetniku mlađem od 50 godina

Po mišljenju ocjenjivačkog suda, njene su je “zavodljive i duboke” instalacije, “koje odražavaju nastojanja ugrađena u sav njen rad proteklih godina”, izdvojile iznad ostalo troje nominovanih, umjetnice Spartakus Četvind, vizuelnog umjetnika Pola Nobla i Škota Luk Faulera.

U svojim video instalacijama, Prajs objedinjuje slike, zvuk i tekst temeljene na različitim žanrovima, uključujući oglašavanje, pop video, grafiku i istorijski film. Za svaki joj je bila potrebna godina dana rada. Umjetnici je nagradu uručio glumac Džad Lou na ceremoniji u londonskoj galeriji Tejt Britan.

Potrebna javna podrška

Prihvatajući nagradu, umjetnica je rekla da bi njena karijera bila “nezamisliva” bez javne podrške umjetnosti i pohvalila trojicu finalista (Spartakus Četvind, Luk Fauler, Pol Nobl), rekavši da svi zajedno dijele “poštovanje, drugarstvo i osjećaj apsurda”.

Proglašenju prethodi izložba djela finalista nagrade čija je svrha, prije svega, njihovo predstavljanje široj publici

Utemeljena 1984, nagrada Tarner dodjeljuje se svake godine britanskom vizuelnom umjetniku mlađem od 50 godina za najbolju izložbu ili drugi oblik izvedbe svog djela. Ime je dobila po engleskom romantičnom slikaru Dž. M. V. Tarneru.

Nagradni fond u visini 40 hiljada funti dijeli se na četvoro finalista, tako da pobjednik dobija 25 hiljada funti. Tokom proteklih decenija nagrada Tarner odigrala je značajnu ulogu u podsticanju rasprave o vizuelnoj umjetnosti kao umjetničkoj kategoriji, te rastu interesa javnosti za savremenu britansku umjetnost.

Među prethodnim dobitnicima su Grejson Peri, Aniš Kapur, Stiv Mekvin, Kris Ofili i Dejmijen Herst.

Proglašenju prethodi izložba djela finalista nagrade čija je svrha, prije svega, njihovo predstavljanje široj publici, budući da se odluka žirija ne temelji na izložbi, već na djelima za koja su umjetnici nominovani.

Bonus video: