Treći Festival filma o ljudskim pravima

"Ovo je zaista prelomna godina u kojoj ćemo morati napraviti važne odluke o budućnosti festivala", poručuju iz organizacije festivala
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 14:11h

Film “Marina Abramović: Umjetnik je prisutan” Metju Akersa otvoriće desetog decembra ovogodišnji Festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” u organizaciji Centra za građansko obrazovanje.

Projekcije će biti u Crnogorskom narodnom pozorištu i u Multimedijalnoj sali rektorata Univerziteta Crne Gore. Kako je za “Vijesti” kazao PR menadžer festivala Zoran Milatović, ovaj festival se razlikuje od prethodnih izdanja, prije svega zbog selektovanih filmova, ali i samim tim što je ovo jedini filmski festival koji se bavi ljudskim pravima.

"Trudimo se da svake godine budemo sve bolji i drugačiji, a ovogodišnja selekcija filmova donosi izuzetno bogat program nagrađivanih filmskih naslova, počev od Berlinskog filmskog festivala pa do Sundancea, iz najnovije produkcije za 2011/2012. godinu.

“Kad svane dan” je srpski kandidat za Oskara u istoj kategoriji, a podgorička premijera 12. decembra, će biti prije srpske"

Naša publika će imati priliku da među prvima u svijetu gleda najprobranije i najkvalitetnije filmove koji su tematikom vezani za ljudska prava - rekao je Milatović, i napomenuo da se filmovi prikazuju sa filmske trake ili sa blue raya.

Osim filma o Marini Abramović kojim će biti otvoren festival projekciom u CNP-u u 18 i 30 sati , podgorička publika će biti u prilici da premijerno gleda film “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića koji je upravo osvojio gran pri za najbolji film i nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Merida, u konkurenciji od ukupno 12 ostvarenja iz SAD, Francuske, Poljske, Argentine i Španije.

“Kad svane dan” je srpski kandidat za Oskara u istoj kategoriji, a podgorička premijera 12. decembra, će biti prije srpske, koja je zakazana za 24. decembar.

Jake priče i poruku

Kako je kazao Milatović, selektor festivala “Ubrzaj” bio je Mladen Vušurović, direktor međunarodnog festivala doku filma Beldocs.

"Mi smo, u Centru za građansko obrazovanje, ovaj festival počeli kao eksperiment"

"Glavna smjernica za izbor filmova bila je svakako tematika, jer svaki od naslova koji će biti prikazan nosi jaku priču i poruku koja prožima srž pitanja koja se tiču ljudskih prava, govori o patnji i budi empatiju.

Naravno, trudili smo se da pored te ljudskopravaške dimenzije, filmovi imaju neupitan umjetnički kvalitet, a činjenica da su se u konačnoj selekciji našli višestruko nagrađivani filmovi potvrđuje da smo i taj kriterijum ispratili, tako da naša publika sigurno neće zaostajati za evropskom, kanadskom ili američkom publikom sličnih festivala.

Mi smo, u Centru za građansko obrazovanje, ovaj festival počeli kao eksperiment na koji je publika odgovorila sjajno i to nas je motivisalo da dalje razvijamo inicijativu, iako to nije fokus naših aktivnosti.

"Filmovi su višeslojno istraživački usmjereni poduhvati, sa emocijom, dinamikom i provokacijom"

Ovo je zaista prelomna godina u kojoj ćemo morati napraviti važne odluke o budućnosti festivala, pa i o tome da li izlazimo iz okvira onog što podrazumijeva njegov dominantno obrazovni karakter kroz umjetničku formu", objasnio je Milatović.

On je izrazio žaljenje što na festivalu nema crnogorskog filma, ali se nada promjeni.

"U Crnoj Gori se polako ali sigurno umjetnici bude, iako gotovo incidentno dolaze vrijedne inicijative društveno angažovanih umjetnika koji imaju svoje mišljenje o stvarnosti u kojoj žive i hrabrost da ga izraze na način koji je njima najbliži. Velika nam je želja da iduće godine prikažemo i neki crnogorski film koji bi kvalitativno bio u rangu onih koje sada selektujemo", ističe Milatović.

Impozantna selekcija

"Filmovi su višeslojno istraživački usmjereni poduhvati, sa emocijom, dinamikom i provokacijom koje neće publiku ostaviti ravnodušnom", rekao je Milatović.

U selekciji festivala “Ubrzaj” biće još prikazani filmovi “Lice revolucije”, režija Vladimir Milovanović, Srbija, “Ai Veivei” (Nije mi žao), Alison Klejman, SAD, “Dragan Wende – West Berlin”, Vuk Maksimović, Lena Muller, Dragan Petrović, Srbija, “Marli”, Kevin Mekdonald, UK/SAD, “Reunion”, Jon Haukeland, Norveška, “Ljudi koji se ne broje”, Aron Jeger, Kanada, “Stan”, Arnon Goldfinger, Izrael/Njemačka, “Nije ti život pjesma Havaja”, Dana Budisavljević, Hrvatska, “Porodični portret u crno bijelom”, Julia Ivanova, Kanada, “The Black Power Mixtape 1967-1975”, Goran Olson, Švedska, “Poslednji dani ovde”, Don Argot, Demian Fenton, SAD, “Ovo nije Kalifornija”, Marten Persiel, Njemačka, “Indignados”, Toni Gatlif, Francuska i “Gdje idemo sada”, Nadine Labaki, Francuska, Liban, Engleska, Italija.

Bonus video: