Kritičari nagradili Ketrin Bigelou i Spilbergovog "Linkolna"

"Zero Dark Thirty potvrđuje ogroman talenat Ketrin Bigelou", kazao je predsjednik udruženja kritičara Džošua Rotkof
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 10:53h

Krug filmskih kritičara Njujorka proglasilo je „Zero Dark Thirty” Ketrin Bigelou najboljim filmom u 2012, čime je dalo snažnu podršku ovoj mračnoj novinarskoj dokumentarnoj drami o Osami bin Ladenu.

Titula najboljeg sporednog glumca dodijeljena je Metjuu Mekonahiju za dvije uloge

Ketrin Bigelou je nagrađena za režiju, a Greg Frejzer za najbolju fotografiju.

"Zero Dark Thirty potvrđuje ogroman talenat Ketrin Bigelou", kazao je predsjednik udruženja Džošua Rotkof, kritičar magazina “Time Out New York”.

"Ovo je veoma važan film. Oborio nas je s nogu. Predstavlja značajnu dramatizaciju veoma važnog događaja, ali nije snimljen na trijumfalan način", rekao je on.

Tri nagrade za Spilberga

Kritičari su bili veoma nakloni i prema novom filmu Stivena Spilberga, „Lincoln”, dodijelivši mu tri nagrade: za glavnog glumca (Danijel Dej-Luis), sporednu glumicu (Seli Fild) i scenario (Toni Kušner). Ovo je peta nagrada njujorških kritičara uručena Dej-Luisu za najbolju ulogu.

Rejčel Vajs je nagrađena za glavnu žensku ulogu u malo poznatoj kostimiranoj drami „The Deep Blue Sea” britanskog reditelja Terensa Dejvisa.

Ovogodišnja sezona lova na Oskara generalno se smatra prilično otvorenom, sa velikim brojem jednako kvalitetnih ostvarenja

Titula najboljeg sporednog glumca dodijeljena je Metjuu Mekonahiju za dvije uloge: teksaškog okružnog tužioca u „Bernie” Ričarda Linkletera i stripera u „Magic Mike” Stivena Soderberga.

„Ljubav” Mihaela Hanekea, osvajač „Zlatne palme” ove godine u Kanu koji je nedavno trijumfovao na dodjeli evropskih Oskara, izglasan je za najbolji strani film.

Najbolji dokumentarac je „The Central Park Five”, pirča o zloglasnom slučaju silovanja iz 1989. u Njujorku, koji su režirali Ken Berns, Sara Berns i Dejvid Mekmejhon, a najbolji animirani film je „Frankenweenie” Tima Bartona.

Bez nagrada su ostali veliki favoriti „Les Miserables”, „Argo”, „Silver Linings Playbook” i „The Master”.

Jednak kvalitet ostvarenja

Ovogodišnja sezona lova na Oskara generalno se smatra prilično otvorenom, sa velikim brojem jednako kvalitetnih ostvarenja. Rezultati glasanja njujorških kritičara mogli bi da pomognu boljoj startnoj poziciji za „Zero Dark Thirty” i „Lincoln”.

Nacionalno udruženje kritičara svoje nagrade objaviće 5. decembra, a Udruženje filmskih kritičara Los Anđelesa 11. decembra

Rotkof je, međutim, rekao da su članovi udruženja bili veoma strastveni navijači za neke filmove koji na kraju nisu dobili nagradu.

Krug filmskih kritičara Njujorka osnovan je 1935. i čini ga 35 članova stacioniranih u Velikoj Jabuci.

Nacionalno udruženje kritičara svoje nagrade objaviće 5. decembra, a Udruženje filmskih kritičara Los Anđelesa 11. decembra. Nominacije za nagradu „Duh” već su poznate, a nominovane za „Zlatni globus” saznaćemo 13. decembra.

Galerija