Evropljani većinom podržavaju eutanaziju, zakoni protiv

Ispitivanje je sprovedeno u Austriji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Njemačkoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj
0 komentar(a)
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.12.2012. 08:18h

Većina zapadnoevropskih zemalja podržava eutanaziju koja je zakonom dozvoljena u samo četiri zemlje u Evropi, rezultati su istraživanja koje je sprovedeno u 12 država.

U anketi Švajcarskog udruženja advokata u medicini (SMLA) tri četvrtine ili više ispitanika odgovorilo je da bi ljudima trebalo omogućiti da odluče kada će i kako umrijeti.

Između dvije trećine i tri četvrtine ispitanika kazalo je da bi moglo da zamisli da bi zatražilo pomoć da izvrši samoubistvo ako bi bolovalo od neizlječive bolesti, teške invalidnosti ili nezaustavljivog bola, pokazuje anketa.

"Ovi odgovori ukazuju da u većini evropskih zemalja sadašnji pravni sistem više ne odražava volju velikih dijelova stanovništva", obrazloženje je udruženja SMLA u uvodu istraživanja.

Rezultate bi, navode oni, političari trebalo da imaju u vidu kada pišu zakone.

Eutanazija je zakonom dozvoljena u Belgiji, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj.

Njemačka vlada predlaže legalizaciju ukoliko je ta usluga besplatna, a u Francuskoj se o tom pitanju raspravlja.

I u Njemačkoj i Francuskoj rimokatolička i protestantska crkva se protive ozakonjenju eutanazije i traže bolju zaštitu za teško oboljele kako bi im bili olakšani bolovi.

Ispitivanje je sprovedeno u Austriji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Njemačkoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj.

Njemci su najotvoreniji za eutanaziju koju bi ozakonilo njih 87 odsto, a u Grčkoj je podrška najniža, 52 odsto.

Bonus video: