Vukčević: Prija nam prvo mjesto

Više od samog rezultata, Podgoričani su zadovoljni činjenicom da će turniri Balkanske lige doprinijeti napredovanju mlađih igrača i napretku u igri
1 komentar(a)
Odbojkaši Budućnosti, Foto: Boris Pejović
Odbojkaši Budućnosti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2012. 14:23h

Tri pobjede, samo jedan izgubljen set u duelima sa makedonskom Škendijom (3:0), bosanskohercegovačkim Jedinstvom (3:0) i albanskim Studentijem (3:1) - skoro savršen start imali su odbojkaši Budućnosti u novoformiranoj Balkanskoj ligi, na prvom od četiri turnira koji je održan u Podgorici.

"Prvo mjesto na prvom turniru i sve tri pobjede, sigurno da prijaju", kaže trener Podgoričana Zoran Vukčević.

Više od samog rezultata u ovom regionalnom takmičenju, koje u prvoj sezoni predstavlja „probni balon“ za buduće masovnije i kvalitetnije takmičenje, Podgoričani su zadovoljni prije svega činjenicom da će turniri Balkanske lige (svaki učesnik će po jednom biti domaćin u decembru i januaru), s obzirom na slabu ligu, doprinijeti napredovanju mlađih igrača i napretku u igri.

"Mladi igrači će kroz takve utakmice brže sazrijevati, sticati samopouzdanje i iskustvo. Nadam se da će do kraja januara, kada se završava Balkanska liga, ekipa Budućnosti izgledati mnogo bolje. Ove utakmice nam dosta znače. Koliko god da je protivnik jači ili slabiji, to su međunarodne utakmice, na kojima je pristup drugačiji. Mi smo, recimo, u pripremnom periodu protiv Studentija odigrali prijateljsku utakmicu u Podgorici i tada je sve to izgledalo mnogo lakše nego što je bio slučaj u nedjelju. Sami naboj utakmice stvori malo grča i opterećenja kod svih ekipa, pa i kod nas. Zadovoljan sam prikazanim u tri dana, iako je bilo i propusta, posebno protiv Studentija, kada sam morao malo i povišenim tonom nešto da sankcionišem. Ali, i to je sastavi dio ovog posla", nastavlja Vukčević.

Sa maksimalnih devet bodova, Budućnost je već povela trku u odnosu na ostale rivale, koji nakon prvog turnira (drugi je od 14. do 16. decembra u Tetovu) imaju po tri boda.

"Ima još puno da se igra. Biće teško na gostujućim terenima, posebno protiv Jedinstva kada im se oporavi Kisić, jer sve ekipe žele, naročito na domaćem terenu, da pruže najbolje i najviše. Na sva tri gostovanja neće biti jednostavno, ali nam i i to treba, da igramo u drugačijem ambijentu, u nekom naboju, kada je ponešto okrenuto i protiv nas. Uz to, svi se borimo sa finansijama i ovi turniri su pokazatelj situacije koju treba još poneko da vidi kako kod nas, tako i kod ostalih ekipa", ističe trener Podgoričana.

Vukčević je još jednom potencirao značaj regionalnog takmičenja za Budućnost, crnogorsku odbojku uopšte.

"Nama su ovi turniri jedini izlaz. U domaćem prvenstvu imamo mali broj utakmica, sve se svelo na mečeve sa Budvanskom rivijerom, ne želeći da potcijenim kvalitet i rad ostalih. Ako iduće sezone sve to bude na većem nivou, kao što se priča da bi moglo da bude, onda je to jedini spas za odbojku, ne samo kod nas, nego i šire u regionu. Regionalnom ligom ćemo privući malo više publike, naravno i više sponzora, jer treba neka mala finansijska injekcija u odbojkaškom sportu da bi on funkcionisao bolje i da bismo dolazili do boljih rezultata na klupskom i reprezentativnom nivou", zaključio je Vukčević.

Bošković: Možemo samo da igramo bolje

"Godi nam svaka utakmica koja sa sobom nosi neki pritisak. U posljednjem meču protiv ekipe Studenti se osjetio malo umor u tom prvom setu, pobjeda protiv Jedinstva u drugom kolu nas je malo emotivno istrošila, ali smo se kasnije probudili i zaigrali u našem ritmu, u kojem smo igrali čitav turnir. Očekujem da nastavimo sa dobrim partijama, jer od ovakvih utakmica možemo samo da igramo bolje. Zbog slabe lige, svaka će nam dobrodoći", rekao za „Vijesti“ tehničar Budućnosti i najiskusniji igrač, Ivan Bošković.

Bonus video: