Kinezi hoće da snime film o Voju Staniću, pod uslovom da ga režira Kusturica

Kina bi, po riječima Vojvodića, finansijski podržala projekat i dala mu zasluženo mjesto na gotovo najvećem svjetskom tržištu
118 pregleda 27 komentar(a)
Vojo Stanić, Foto: Vesko Belojević
Vojo Stanić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.12.2012. 20:12h

Poznati kineski režiser Žang Juan spreman je da pokrene projekat snimanja filma o crnogorskom slikaru Voju Staniću, ali pod uslovom da režiju potpiše Emir Kusturica.

Stanićeva izložba „Jedrenje na snovima“ otvorena je krajem septembra u Pekingu u Muzeju umjetnosti, a zatim i u galeriji Lju Haisu u Šangaju.

Galerista Gajo Vojvodić ističe da su kineski kulturni poslenici, prije svega, reditelj Juan, zainteresovani da se publikuje monografija o Voju Staniću na kineskom jeziku.

“Projekat, koji je predložio reditelj Juan, je snimanje dokumentarnog filma o životu i djelu Stanića, u kojem bi Kina bila koproducent. Uslov koji Kinezi traže je da film o Voju Staniću snima reditelj Emir Kusturica, koji je u ovoj zemlji izuzetno cijenjen. Kusturica je oduševljen idejom da radi sa Vojom, i kako mi je rekao, već ima cijelu priču u glavi”.

“Kusturica je i dugogodišnji Vojov prijatelj, njegov komšija u Herceg Novom i odlično ga poznaje - i kao čovjeka i kao umjetnika. To potvrđuje i njegov tekst objavljen u monografiji ‘Jedrenje na snovima’. A kada je riječ o Voju – poznato je da on ne voli eksponiranje, posebno u medijima, ali mislim da će film biti jedna posebna priča”, rekao je galerista Vojvodić, koji sa Stanićem radi godinama.

Kina bi, po riječima Vojvodića, finansijski podržala projekat i dala mu zasluženo mjesto na gotovo najvećem svjetskom tržištu.

“Za razliku od ostatka svijeta, Kina je vratila ekonomsku stabilnost, a kada je riječ o umjetnosti, sve velike aukcijske kuće, poznati galeristi, umjetnici, likovna kritika, okreću se prema ovoj zemlji. Tako da kada umjetnik osvoji ovo tržište, to je veliki uspjeh”, komentariše Vojvodić najavljujući projekte koji bi u bliskoj budućnosti trebalo da spoje crnogorski kulturni prostor sa kineskim.

“Moja zamisao, koju bi rado podržali moji poslovni partneri iz Kine, je da na atraktivnim lokacijama u Crnoj Gori napravimo umjetnička sela, koja bi bila otvorena za rad poznatih umjetnika iz cijelog svijeta”.

“U toku ljeta organizovali bismo kampove za studente umjetnosti sa eminentnim predavačima, a sve bi to privuklo i cijenjenu likovnu kritiku. Crna Gora koja je zemlja slikara, zemlja izuzetnih ljepota, trebalo bi da iskoristi svoje potencijale i da dozvoli da o njenom vizuelnom bogatstvu svjedoče i umjetnici s drugih prostora”, kazao je Vojvodić, najavljujući projekat koji je za Crnu Goru potpuna novina - a riječ je o otvaranju Free Porta.

Prva Stanićeva izložba u Pekingu, u Muzeju umjetnosti Kineskog milenijumskog spomenika (China Millenium Monument – Bejing World Art Museum), na kojoj je predstavljeno šezdesetak slika (koja je prošle godine bila u Londonu i Rimu), osvojila je brojne posjetioce.

”Oduševljenje nije izostalo ni u Šangaju. Gotovo svi relevantni mediji objavljuju pozitivne kritike o Stanićevim postavkama crnogorskog majstora, a interesovanje za Stanićevo stvaralaštvo ne prestaje ni nakon izložbi”, kazao je “Vijestima” galerista Vojvodić, izvršni producent pomenutih likovnih događaja, koji su organizovani u saradnji ministarstava kulture Kine i Crne Gore.

Free Port ili dobar mamac

“Bilo bi dobro da se u Crnoj Gori, na jednoj lokaciji kao što je Porto Montenegro, otvori Free Port, namijenjen isključivo umjetnosti. Free Port predstavlja mjesto na kojem se nalaze izuzetno vrijedne umjetnine kolekcionara, galerista, koji su raspoloženi da ih u datom trenutku prodaju, zamijene”.

“Takva mjesta okupljaju finansijske moćnike, a oni su uvijek dobrodošli. Razlog zbog kojeg dolaze je umjetnost, a pred njima je zemlja izazovna za različita ulaganja. Free Port je vrsta mamca od kojeg bi naša zemlja svakako profitirala. To bi bio novi momenat koji bi uticao na izgradnju jednog drugačijeg imidža”, zaključuje Vojvodić.

Bonus video: