Putnici mogu da tuže Željeznicu zbog nesreće u Mojkovcu

“Lovćen osiguranje”, sa kojim Željeznički prevoz ima ugovor, saopštilo je da je već počela obradu odštetnih zahtjeva
110 pregleda 2 komentar(a)
Mojkovac nesreća, Foto: Dragana Šćepanović
Mojkovac nesreća, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.12.2012. 19:59h

Putnici koji su bili u vozu koji se 13. novembra sudario sa drezinom kod Mojkovca, mogu da tuže Željeznički prevoz i Željezničku infrastukturu ako su se tada uplašili ili su povrijeđeni.

“Lovćen osiguranje”, sa kojim Željeznički prevoz ima ugovor, saopštilo je da je već počela obradu odštetnih zahtjeva.

“Pravo na isplatu osiguranja zbog saobraćajne nesreće kod Mojkovca 13. novembra imaju svi putnici iz voza 6104 koji su regularno kupili putničku kartu,” rečeno je “Vijestima” iz Prevoza.

Ali, mimo toga, kako je “Vijestima” objasnio advokat Goran Rodić koji je već zastupao oštećene putnike nakon velike tragedije na Bioču 2006. godine, oni imaju prava i na dodatno oštećenje zbog stresa koji su preživjeli.

“Putnici imaju pravo na odštetu po dva osnova: jedno je osuguranje jer su kupili kartu a drugo je ako su pretrpjeli povrede. Visina osiguranja po osnovu karte zavisi od toga na koliko su osigurani, a to su obično minimalne cijene”, naveo je advokat.

Iz “Lovćen osiguranja” su naveli da "visine osiguranih suma iznose 8.000 eura za slučaj smrti, za slučaj trajnog gubitka opšte radne sposobnosti, invaliditeta 16.000, a za slučaj prolazne nesposobnosti, na ime naknade za gubitak stvarnih i nužnih troškova liječenja 4.000 eura”.

Takođe se pojašnjava da su iznosi različiti ako su i povrede takve vrste: "Na primjer, ukoliko je za nekog putnika, na osnovu ljekarske dokumentacije utvrđen procenat invaliditeta od na primjer deset odsto, iznos naknade biće 1.600 eura".

Rodić kaže da Željeznica kao javni prevoznik, Infrastruktura i Prevoz, snose odgovornost za smrt i povrede onih koji koriste njene usluge.

“Ako je neko pretrpio ozbiljne fizičke i psihičke povrede, iznos premije na osnovu obaveznog osiguranja to ne može da pokrije. Zato se tužba osnovnom sudu za nadoknadu štete može podnijeti za pretrpljene povrede, strah, naruženost, umanjenje opšte životne sposobnosti”, objasnio je advokat.

Za cifre koje se traže putem suda, postoji sudska praksa, tako da one zavise od slučaja do slučaja.

U “Željezničkom prevozu” tvrde da oni do sada nemaju informacije da ih je neko od putnika tužio.

Iz “Lovćen osiguranja” su ranije saopštili da su za nesreću na Bioču iz 2006. godine isplatili 452.800 eura. Međutim, veliki broj putnika ostao je nezadovoljna iznosima koje su dobili, a neki od njih su izrazili sumnju da je tada bilo manipulacija sa ljekarskom dokumentacijom koja je osnov za dobijanje novca.

U željezničkoj nesreći kod Mojkovca su poginuli radnici novosadske firme "Zgop" Ranko Kašiković i Goran Gavrić. U vozu je bilo 60 putnika od kojih je 45 primljeno i pregledano u bjelopoljskoj bolnici, a sedam zadržano na liječenju.

Bonus video: