Savladan i Studenti, Budućnost prva na turniru u Podgorici

Podgoričani su osvojili prvo mjesto na prvom turniru u Podgorici, sa maksimalnih devet bodova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 15:16h

Teže nego što su sami očekivali, odbojkaši Budućnosti su savladali Albanski Studenti 3:1, i prvi od četiri turnira Balkanske lige završili na prvom mjestu, sa sve tri pobjede i samo jednim izgubljenim setom, i to u današnjem meču.

Nakon dva izjednačena seta, pri čemu su gosti vodili 1:0 u setovima i 21:16 u drugom, izabranici Zorana Vukčevića su u trećem i četvrtom setu podigli nivo ozbiljnosti i angažovanosti, pojačali su, prije svega servis (čak 18 asova na meču, Vukašinović pet, Bojić četiri, Ječmenica tri, Đuranović i Hamzagić po dva, te Radulović i Strugar po jedan), pa su treći i četvrti set protekli u jednom smjeru.

Prvi put u tri dana, Budućnost u nekim elementima nije bila bolja od protivnika, jer je Studenti imao poen više iz bloka i manje grešaka, pa otuda i neizvjesniji duel. Za razliku od prethodna dva meča, protiv Studentija su veću minutažu dobili rezervisti Radulović, Strugar, Radović i Babić, a šansu je veoma dobro iskoristio mladi Bojan Strugar, koji je odigrao drugu polovinu prvog, prvu polovinu drugog i završnicu četvrtog seta, i upisao 10 poena (tri iz bloka), uz svega tri greške.

Starteri Bošković, Hamzagić, Bojić, Vukašinović, Ječmenica, Đuranović i Medojević, ipak, su iznijeli teret utakmice, pri čemu je Hamzagić imao najviše poena iz napada (19), Vukašinović najbolji procenat realizacije (65 odsto), a Bojić najbolji prijem (61 odsto poitivnog, 48 odsto idealnog).

“Nije loše za prvi turnir, falilo nam je ovakvih utakmica, a mogli smo još bolje, posebno u prvom setu posljednje utakmice. Ušli smo malo laganije u meč, mislili smo da protivnik nije toliko dobar, ali sun as iznenadili. Mučili smo se i u drugom setu, ali smo na kraju uspjeli da pokažemo kako možemo da igramo i pobijedili smo, zbog čega smo srećni. Imaćemo još tri ovakva turnira, to je nešto čemu smo mogli samo da se nadamo, i svakako će biti sjajna stvar za našu mladu ekipu”, rekao je “Vijestima” primač Marko Vukašinović.

Budućnost je do 9:6 konstrolisala situacija u prvom setu, ali je albanski tim preokrenuo na 14:11, potom stigao i do 17:13, 21:16 i 24:21 kada se činilo da je sve odlučeno. Ipak, sa tri uzastopna poena Strugara (iz napada, kontranapada i bloka), Podgoričani su uspjeli da izjednače na 24:24, ali su tu i stali. Ječmenica je pogriješio na servisu, a onda i Babić u napadu (ispucao je loptu u aut), pa je Studenti zasluženo poveo 1:0.

I drugi set je imao slični scenario, ali sa različitim krajem. Budućnost je vodila 11:7 i 15:12, kada su Albanci napravili neočekivanu seriju od 8:0 za vođstvo od 20:15. Činilo se da im ni ovaj set ne može izmaći, ali je povratkom na parket Boškovića, Hamzagića i Ječmenice Budućnost uspjela da se vrati u set, u kojem je Studenti imao i 23:20.

Međutim, sa četiri poena u seriji (greška Tukseferija, te tri realizovane kontre, dvije Hamzagića i jedne Đuranovića), Budućnost je prva došla do set lopte. Gosti su je anulirali, potom imali i svoju priliku za osvajanje seta na 25:24, ali su pogriješili u kontri. Tu priliku Budućnost nije ispustila, već je sa kontrama Vukašinovića i Hamzagića stigla do izjednačenja.

To je bio i prelomni momenat meča, jer u trećem i četvrtom setu dileme, apsolutno, nije bilo, a epilog se mogao naslutiti već nakon prvog tehničkog tajm-auta (8:4 u trećem, te 8:1 u četvrtom setu).

U drugom meču posljednjeg dana, makedonska Škendija je bila bolja od Jedinstva iz Brčkog (BiH) sa 3:1 (25:23, 25:15, 19:25, 25:22). Budućnost je prva sa devet bodova, dok su Škendija, Studenti i Jedinstvo osvojili po tri.

Drugi turnir Balkanske lige, sa istim rivalima, igra se od 14. do 16. decembra.

Osim Podgorice i Tetova, domaćini će biti i Brčko od 11. do 13. januara i Tirana od 25. do 27. januara.

Budućnost - Studenti 3:1 (24:26, 27:25, 25:18, 25:18)

Podgorica - Sala Srednje Medicinske škole. Gledalaca: oko 50. Sudije: Zguri (Albanija) i Masoničić (Crna Gora). Poeni iz napada: Budućnost 55, Studenti 46. Poeni iz bloka: Budućnost 11, Studenti 12. Poeni iz servisa: Budućnost 18, Studenti 5. Greške: Budućnost 24, Studenti 17.

Budućnost: Vukašinović 20, Babić 1, Medojević (libero), Lakčević, Bošković, Radulović 1, Ječmenica 5, Đuranović 10, Hamzagić 24, Bojić 13, Radović, Strugar 10.

Studenti: Muka (libero), Janlari 2, Gakiri 2, Tukseferi 1, Kali 5, Rama 20, Dragoi 10, Tepelena 5, Gorenka (libero), Memia, Kasa 12, Rešketa 6.

Galerija

Bonus video: