Zahladnjeli odnosi: Svakodnevica potire strast

To je trenutak kada vam se čini da ste pronašli osobu koja se uklapa u predstavu o idealnom partneru. Ali, to još uvijek nije ljubav.
266 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 18:34h

Vjerovatno se pitate zašto se parovi toliko razvode i zašto varaju jedni druge. Jedan od najčešćih razloga je što prestanu da njeguju ljubav i jedan od partnera osjeća da mu ljubav više nije uzvraćena. Tipičan primjer su Marko i Sandra, oboje u kasnim 30-im. Zajedno su od tinejdžerskih dana.

’’Više ne osjećam da sam nešto posebno za Sandru”, žalio se Marko. “Znam da imamo brdo obaveza, ali nekada smo jedno dugom bili sve... sada mi se čini da sam na listi prioriteta pao na dno’’.

On se ovako osjeća već neko vrijeme, na kraju je priznao i saopštio da razmišlja o raskidu.

Sandra je ljuta:’’Ne može biti kao nekad, samo se sjeti svih stvari koje radim za tebe: kuvam, peglam,perem, brinem o djeci; misliš da se osjećam posebnom svakog dana?”.

Život nije tako jednostavan.

Pitam ih: “Šta se desilo sa onim osjećanjem da vas dvoje možete osvojiti svijet? Šta se desilo s onim obećanjem: ’Voljeću te bez obzira na sve, dok nas smrt ne rastavi, u dobru i u zlu’? Da li znate zašto se vaša strast pretvorila iz nečeg posebnog u nešto sasvim razočaravajuće?”.

Tišina.., za trenutak prisjećajući se lijepih trenutaka s početka veza, njihove oči su isijavale ljubav.

Bilo je potrebno ponovo vratiti onu ljubavnu privrženost sa početka veze: slušanje, divljenje, humor, podrška, darežljivost, nježnost, dodiri, iznenađenja.

Sve počinje zaljubljivanjem, kada ste opčinjeni partnerom, razmišljate o njemu i ni o čemu drugom, srce vam zaigra samo kada čujete njegovo ime.

To je trenutak kada vam se čini da ste pronašli osobu koja se uklapa u predstavu o idealnom partneru. Ali, to još uvijek nije ljubav. Vremenom, vi možete vidjeti tu osobu jasnije, nije baš onakva kako ste je zamišljali, ali vi shvatate da je volite.

Činite sve da se ona tako i osjeća i želite sa tom osobom da provedete ostatak života. I tada nažalost, većina ljudi kada jednom nađu partnera vjeruju da mogu da se opuste.

Čak i onda kada ste zaokupljeni poslom ili brigom oko djece mislite partner će imati razumijevanja što nemate vremena za njega i što ste zaboravili da uradite nešto što vas je zamolio.

Tada dolazi do zapostavljanja fizičke intimnosti, slušanja partnera, učestalih svađa i odnos se hladi. Bliskost ne nestaje zbog nekog velikog razloga, prije će biti da je mi sistematski uništavamo nagomilanim sitnim stvarima.

Savjet: Analizirajte vaše ponašanje, a ne samo partnerovo. Prisjetite se šta ste radili jedno za drugo i radite to opet. Unesite novine, jer to je ono što podgrijava strast.

Napomena: Imena koja se navode u tekstu su promijenjena zbog zaštite i čuvanja privatnosti.

Pitanja za našu saradnicu možete poslati na e-mail: ljubavni.odnosi@gmail.com

Stidljiv u zavođenju

Pitanje: Osjećam nevjerovatan stid svaki put kada treba da priđem curi i to traje dugo. Kako to da prevaziđem?

Duško

Odgovor: Da li mislite da vi jedini osjećate stid prilikom prilaženja? Reći cu vam da je stidljivost normalna pojava kod svih zaljubljenih. Da bi je neutralisali, većina se ponaša suprotno trudeći se da izgledaju što više samopouzdano tako da može izgledati kao da se ne stide. To nije alarm da nešto nije u redu sa vama, već alarm da ste zaljubljeni. Mnogima u dugogodišnjim vezama fali taj osjećaj. Ne brinite, više vjerujte u sebe i manje idealizujte druge. Srećno.

Bonus video: