Korišćenje pasti za zube kod djece: Najbolja kontrola karijesa

Studije su pokazale da je preventivni uticaj fluorida najbolji kada se on koristi lokalno, a ne sistemski. Ovaj efekat je još bolji kada se kombinuje sa dobrom oralnom higijenom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 11:22h

Evropska akademija za dječiju stomatologiju (EAPD) je krajem 2008. godine donijela Protokol o primjeni fluorida kod djece. Cilj objavljivanja ovog protokola bila je želja da se ohrabre stomatolozi da roditeljima daju savjet kako da izbjegnu štetno ponašanje, koje potpomaže širenje bakterije Streptokokus mutans (koji je glavni uzrok karijesa) i kako da najbolje sprovedu preventivne mjere u sprečavanju karijesa.

Stručnjaci dječije i preventivne stomatologije iz 25 zemalja su, nakon pregleda dostupne stručne literature (kako nedavno objavljene tako i istorisjkih studija), prihvatili izmjene i usvojili novi Protokol.

Studije su pokazale da je preventivni uticaj fluorida najbolji kada se on koristi lokalno, a ne sistemski. Ovaj efekat je još bolji kada se kombinuje sa dobrom oralnom higijenom.Pojava fluoroze zuba se uglavnom vezivala za dodatke fluorida ishrani, naročito u prvih 6 godina života. Međutim, istraživanja su pokazala da rana izloženost pastama koje sadrže fluor takođe predstavlja rizik za nastanak fluoroze. Upravo zbog toga EAPD je predložila različite nivoe fluorida u pastama za zube za različite uzraste.

- Djeca uzrasta od 6 mjeseci do 2 godine – preporuka je da se u ovom uzrastu koriste paste za zube koje sadrže niske koncentracije fluorida (500 ppm). Prilikom pranja zuba treba koristiti količinu paste veličine zrna graška.

- Djeca uzrasta od 2 do 6 godina – u ovom uzrastu treba da koriste paste koje sadrže 1000 ppm fluorida. Količina paste koju dijete treba da stavlja na četkicu takođe treba da bude veličine graška.

- Djeca starija od 6 godina – od ovog uzrasta djeca treba da koriste paste sa punom koncentracijom fluora (1450 ppm) dok preporučena količina paste za zube iznosi 1-2 cm paste.

EAPD iznosi stav da je dnevni unos fluorida predstavlja osnovni način organizovanog i obuhvatnog programa kontrole karijesa kod djece. Bez obzira na vrstu programa, individualnog ili zajedničkog, predložena upotreba fluorida treba biti balansirana između procjene rizika za nastanak karijesa i mogućnosti toksičnih efekata fluorida.

Ovakvi planovi treba da se redovno procjenjuju i adaptiraju prema potrebama pacijenata.

EAPD se takođe zalaže da je najprije neophodno ocijeniti stanje oralnog zdravlja kod djece u toku prve godine života. Zatim, zube odojčeta, od trenutka nicanja, treba redovno, svakog dana, prati pastom za zube, nanesenom u obliku razmaznog sloja na četkicu za zube.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: