Topli napici: Začini za toplinu i zadovoljstvo

Začinjena topla čokolada: kakao se spremi na uobičajeni način; u količinu za 4 šolje potrebno je da se doda pola kašičice rendanog morskog oraščića, pola kašičice čilija ili đumbira (rendanog ili u prahu).
67 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 17:53h

Šta da se popije u prohladno popodne ili veče, poslije šetnje koju disciplinovano sprovodite, bez obzira na opremu koja vam je potrebna? Treba vam “unutrašnje” grijanje.

Čaj i kafa možda zvuče monotono. Da vidimo šta je to što bi moglo da bude slično, samo malo drugačije.

Neko zrnce koje će da promijeni svakodnevni napitak. Neki miris koji će da postavi znak pitanja i poznati ukus sa sasvim novim detaljem.

Zimi nemamo tako jasan osjećaj žeđi kao ljeti, ali nam je tečnost isto potrebna. Poželjni su napici koji će nam poboljšati cirkulaciju i osnažiti organizam nakon boravka na hladnom.

Ono što svakako treba da nabavite i imate stalno u svom kuhinjskom carstvu su: limun, cimet (još ako je u obliku štapića!), karanfilić i korijen đumbira (prihvatljiva zamjena je đumbir u prahu).

Za toplu limunadu sa medom, limunom i đumbirom potrebna vam je mlaka voda (ne previše topla), kašičica meda, malo rendanog đumbira (ili u prahu), sok od polovine iscijeđenog limuna.

Đumbir grije, on je pokretač cirkulacije i imuniteta, što mu je odlična preporuka za zimu.

Od njega samog može da se napravi čaj koji je fantastičan da zagrije i da da podršku organizmu u slučaju prehlade, gripa, upale sinusa.

Kašičica rendanog đumbira se prelije šoljom ključale vode; odstoji nekoliko minuta i kad se malo prohladi, dodaju se med i limun po želji. Đumbir može da se doda i u zeleni čaj.

Skuvajte fini zeleni čaj i kad se malo prohladi, pomiješajte ga sa svježe iscijeđenim sokom od polovine narandže.Rođak zelenog čaja malo manje plemenitog porijekla je crni čaj. Napravite slabi crni čaj i začinite ga svježe iscijeđenim sokom od polovine narandže i limuna.

Evo nekoliko ideja za cijelu porodicu.

Zagrijte sok od jabuke i začinite ga cimetom ili karanfilićem, po želji.

Medeno mlijeko: u toplo mlijeko se dodaju med i cimet. Izbor je na vama, da li ćete da uzmete kravlje ili neko biljno. Ovo je odlična kombinacija za naše najmlađe.

Začinjena topla čokolada: kakao se spremi na uobičajeni način; u količinu za 4 šolje potrebno je da se doda pola kašičice rendanog morskog oraščića, pola kašičice čilija ili đumbira (rendanog ili u prahu). U svaku šolju se stavi po štapić cimeta i sipa se napitak.

Karamel napitak: 50 g šećera i jedan vanilin šećer karamelizovati i naliti 100 ml vode, prokuvati, dodati 400 ml mlijeka (kravljeg ili nekog biljnog) i kratko prokuvati. Prema afinitetu, mogu da se dodaju cimet, đumbir, mljeveni karanfilić.

Zimi su vrlo popularni topli napici sa alkoholom: kuvano vino, rakija, punč, grog, čaj sa rumom. Kada se popiju, oni u početku zaista daju osjećaj toplote, a onda djeluju na krvne sudove da se prošire i dolazi do odavanja toplote. To nije zgodno, naročito za boravak napolju. Ponekad ćemo i za njih da se opredijelimo. Ali, ovo niste čuli od mene!

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: