Obilježeno 45 godina pjesme "Bokeljska noć" Maje Perfiljeve

Kompoziciju koja i danas "živi" jednako kao i kada je nastala prije skoro pola vijeka, preksinoć su u Tivtu izveli su Edita Slaby i Stefan Čelanović uz pratnju tivatske Gradske muzike
961 pregleda 2 komentar(a)
Maja Perfiljeva, Foto: Siniša Luković
Maja Perfiljeva, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.12.2012. 12:01h

Pjesničko-muzičko veče poznate poetese Maje Perfiljeve, pod imenom "Tragom jedne pjesme", održana je sinoć u Tivtu čime je obilježena 45-ta godina od nastanka, njene sada već antologijske pjesme "Bokeljska noć".

Ova kompozicija u izvodjenju Vica Vukova pobijedila je na poznatom "Splitskom festivalu" zabavne muzike, a potom je dobila i nagradu “Zlatni ključ” na festivalu zabavne muzike u Bratislavi 1967 godine. Stihovi ovog evergrina “Jedne će se noći lude, zapaliti u nama vatre…” i “Zasjaće palace, antike tarace…”, postali su dio pučke kulture u Boki i neizostavni dio svake bokeške fešte i zabavno-turističkog dogadjaja.

Kompoziciju koja i danas "živi" jednako kao i kada je nastala prije skoro pola vijeka, preksinoć su u Tivtu izveli su Edita Slaby i Stefan Čelanović uz pratnju tivatske Gradske muzike.

Maja Perfiljeva je potom kazivala stihove svojih pjesama uz burne aplauze brojne publike u prepunoj multimedijalnoj dvorani Gradske kuće u Tivtu. U muzičkom dijelu programa nastupili su Edita Slaby Brkan, Andrijana Božović, Nikola Radulović iz grupe “Perper”, Dušanka Belada i Nikola Biljin-Trtica.

Oni su pjevali poznate kompozicje Maje Perfiljeve, "Sanjam", "Da sam ja netko" i druge kojima je tivatsko-zagrebačka pjesnikinja ušla u antologiju eks-jugoslovenske popularne muzike. Pored Perfiljeve, stihove su preksinoć kazivali i Dragan Popadić, Tamara Milenković, Stefan Surlić, Lejla Šabić i Miomir Maroš.

"Drago mi je što su i Kotorani došli večeras na feštu za nas Tivćane" rekao je gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš, zahvaljujući se Perfiljevoj "što je cijelo vrijeme bila s nama, što je bila na liniji Zagreb-Tivat, ne Zagreb-Sarajevo, što je ostavila jedan pečat za stvaralaštvo, ne samo kad je Tivat u pitanju, nego cjelokupna crnogorska umjetnost i mnogo šire".

Brojni posjetitioci poetsko-muzičke večeri Maje Perfiljeve prekinoć su inače, prije početka manifestacije, pogledali izložbu fotografija i slika autora Ane Stipanić, Marka Rajčevića i Slavke Kordić.

Maja Perfiljeva je rođena u Tivtu, gdje je provela djetinjstvo i tako postala neraskidivo vezana za Boku. Zavičaju je posvetila više pjesama, a najpoznatija je "Bokeljska noć". Perfiljeva je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, živi u Zagrebu i Tivtu, a posljednjih godina vodi i posebnu pjesničku školu.

Bonus video: