Radovi Milene Jovićević u Italiji

"Stvaranje savremenog mita u eri Interneta i visoke tehnologije odvija se na isti način kao i stvaranje drevnih mitova"
137 pregleda 3 komentar(a)
Milena Jovićević, Foto: Pizana.me
Milena Jovićević, Foto: Pizana.me
Ažurirano: 01.12.2012. 11:26h

Crnogorska umjetnica Milena Jovićević predstaviće se sa pet radova na izložbi “Immaginarium”, koja će biti otvorena večeras u 20 sati u Primo Piano LivinGallery u Palati Rubichi u italijanskom gradu Lećeu.

“Danas, u doba Interneta, tehnologije i masovne komunikacije, legende su još uvijek žive"

Izložba će biti otvorena performansom poznatog italijanskog autora Silvia de Gennara koji se pored performansa bavi fotografijom, videom i video animacijom.

“Immaginarium: Mitovi, basne, alegorije i legende u eri Interneta” je događaj koji po izboru kritičarke i istoričarke umjetnosti Dores Secquegna okuplja različite umjetničke senzibilitete koji na neobičan i vizionarski način problematizuju patnje i anksioznost savremenog svijeta.

Na izložbi će se predstaviti sedamnaest umjetnika iz Italije, Danske, Švedske, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Amerike i Crne Gore.

Legende i njihova tumačenja upozoravaju na opasnosti, otkrivaju stavove i ponašanja, ukazuju na razvoj nauke i tehnologije

“Danas, u doba Interneta, tehnologije i masovne komunikacije, legende su još uvijek žive i nastavljaju se miješati u svakodnevni život. Mnogo puta se o njima misli kao o neutemeljenim glasinama, izrazima simboličke misli ili savremenog folklora, pričama o ljubavi, izdaji ili ubistvima koja nastaju pod neobjašnjivim okolnostima.

Njima su se bavili mnogi psiholozi, antropolozi, sociolozi, istoričari, umjetnici, a ipak su fenomen pun misterija. Najčešće su alati astroloških proricanja, čitanja sudbine iz karata, bajki i legendi, alegorija i uzrečica, često i urbanog nasilja.

Legende i njihova tumačenja upozoravaju na opasnosti, otkrivaju stavove i ponašanja, ukazuju na razvoj nauke i tehnologije i razotkrivaju socijalne istine, kolektivne memorije i tradicije. Stvaranje savremenog mita u eri Interneta i visoke tehnologije odvija se na isti način kao i stvaranje drevnih mitova u kojima se prepliću realno i nadrealno, racionalno i iracionalno”, zapisala je o ovoj izložbi Dores Secquegna.

Bonus video: